Határokon túli kapcsolatok

2019.09.11. 11:00

A felvidéki után erdélyi faluval írt alá testvértelepülési szerződést Mihályháza

Az erdélyi Csíkszentmihállyal kötött együttműködés nyomán hivatalosan is új testvértelepülése lett Mihály­házának. A faluban nemrég felnőtt sportparkot avattak, és hamarosan megújulhat a közösségi ház.

Polgár Tibor

Izsák-Székely Lóránt aláírja a testvértelepülési megállapodást. Mögötte Kovács Zoltán (balra) és Mészáros Géza Fotó: Mihályháza önkormányzata

Fotó: Mihályháza önkormányzata

Mészáros Géza, Mihályháza polgármestere a Naplónak nyilatkozva elmondta, 2017 szeptemberében kötöttek testvértelepülési megállapodást a felvidéki Csallóköznádasddal, és azóta jól működő, többrétű kapcsolatot alakítottak ki a Dunaszerdahelyi járásban fekvő községgel, például rendszeresen részt vesznek a rendezvényeiken. A csallóköznádasdiak mintegy félszázan képviseltették magukat az idei mihályházi testvértelepülési találkozón, amit harmadszor szervezett meg a házigazda falu. Ezen az eseményen szentesítette szerződéssel a települések közötti új kapcsolatot Izsák-Székely Lóránt csíkszent­mihályi polgármester és Mészáros Géza.

Izsák-Székely Lóránt aláírja a testvértelepülési megállapodást. Mögötte Kovács Zoltán (balra) és Mészáros Géza Fotó: Mihályháza önkormányzata

A harmadik mihályházi testvértelepülési találkozón a magyarság, a magyarságtudat köré épült a kulturális műsor. Többek között fellépett Csalló­köznádasd két fiatal, tehetséges énekese, Magyarnak lenni címmel zenés-irodalmi összeállítást láthatott-hallhatott a közönség, és a Nemzeti Lovas Színház musicalprodukciója is nagy sikert aratott. Zárásként a Rocklife Cover Band adott koncertet. A rendezvény ezúttal a gasztronómia jegyében telt, tíz csapat vett részt a főzőversenyen. Az elkészült ételeket Szalai Tamás külsővati mesterszakács értékelte, a felvidékiek slambuca pedig arany minősítést kapott. Az összejövetel résztvevőit Kovács Zoltán országgyűlési kép­viselő is köszöntötte, aki aktívan segített a testvértelepülési kapcsolatok létrehozásában, kiépítésében.

Az együttműködési megállapodás aláírása mellett egy másik ünnepélyes pillanatot is tartogatott a remek hangulatú találkozó igencsak változatos programja: Kovács Zoltán és Mészáros Géza átadta a közel tízmillió forint értékű új felnőtt sportparkot, ami teljes egészében pályázati forrásból, a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programnak köszönhetően épült meg. A polgármester elmondása szerint a sportpark gyorsan népszerű lett a helyiek körében, mellette található a játszótér és a focipálya, így itt a család minden tagja találhat magának sportolási, kikapcsolódási lehetőséget.

– Amikor 13 esztendővel ezelőtt polgármester lettem, fontos célul tűztem ki magam és a falu elé, hogy testvértelepülési kapcsolatokat alakítsunk ki határon túli magyar községekkel, a Csíkszentmihállyal kötött megállapodással pedig egy újabb szép, ígéretes fejezetet nyitottunk ezen a téren. Erdélyi barátainkban nagyon közvetlen embereket ismertünk meg, sok érdekességet meséltek nekünk szülőföldjükről, lakhelyükről. Természetesen ők is meghívtak minket magukhoz, várhatóan októberben ellátogatunk egy delegációval Csíkszentmihályra, majd jövőre egy szélesebb körű kirándulást is szervezünk hozzájuk – közölte lapunkkal Mészáros Géza.

A mihályházi polgármester előretekintve megjegyezte, a Magyar Falu Programhoz benyújtott, identitásmegőrzés témájú pályázatuk pozitív elbírálásban részesült, ezáltal 22,5 millió forintot nyertek el a közösségi ház belső rekonstrukciójára és külső bővítésére. Emellett ötmillió forint értékben eszközbeszerzésre is kaptak támogatást, továbbá pályáztak a temetőút és az óvodaudvar felújítására, valamint a falu traktorjának fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában