felelős zöldfelület-gazdálkodás

2019.09.14. 07:00

Vadvirágos, laza pikniket tartottak Veszprémben

Egy laza, kötetlen, családias hangulatú piknik megrendezése volt a VKSZ Zrt. célja, hogy élővé tegyék a parkot, a zöldfelületeket és emellett megismertessék és elmagyarázzák az érdeklődőknek a zöldfelület-gazdálkodás új szemléletmódját.

Molnár Sándor

A gyerekek lelkesen próbálták ki a szelektív gyűjtést hulladékszedő csipesszel Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Vadvirágos Piknik elnevezésű programnak köszönhetően megtelt élettel pénteken a Kálvin János Park. Óvodás- és iskoláscsoportok, valamint a környéken lakók, illetve a programok iránt érdeklődők töltötték meg a területet és járták körbe a számos érdekességet kínáló faházakat.

A VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a budapesti Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával együttműködve vágott bele a Vadvirágos Veszprém projektbe, amely országos érdeklődést váltott ki. A céljuk az volt, hogy természetközeli, vadvirágos rét hatású felületeket hozzanak létre, így egyes helyszíneken nem kaszáltak és nem irtották a gyomokat. Megfigyelték, hogy idővel itt szívesen rajzanak a méhek, repdesnek a pillangók, és azt remélik, hogy később bogarak is megtelepszenek az időjárást jól tűrő, őshonosnak tekinthető növények között.

A gyerekek lelkesen próbálták ki a szelektív gyűjtést hulladékszedő csipesszel Fotó: Molnár Sándor/Napló

A piknikkel pedig az volt a céljuk, hogy minden érdeklődő előtt világossá tegyék mindazt, amit a társaság fenntartható és felelős zöldfelület-gazdálkodásnak hív.

– A Vadvirágos Veszprém projektünket élesben a Haszkovó-lakótelepen indítottuk el ebben az évben és igen sok kedvező visszajelzést kaptunk a közösségi médiafelületeken. Több tízezres elérése volt ennek az ügynek és nem csak Veszprémből, hanem Északnyugat-Magyarország nagy városaiból és külföldről is érkeztek kommentek. Azt gondoltuk, hogy ennek a nagy népszerűségnek köszönhetően, érzékenyítsük tovább a lakosságot ebbe az irányba, hogy miért is fontos az a fenntartható üzemeltetési módszer, amit elkezdtünk alkalmazni a Vadvirágos Veszprém projekt­tel – nyilatkozta Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója.

A nap során könnyed, befogadható formában tárták mindezt az érdeklődők elé. A felnőttek ökológusokkal és kertészmérnökökkel beszélgethettek, szerveztek vezetett túrákat is, a gyerekeket pedig izgalmas programok és játékok várták, miközben megismerhették a hulladékválogatás csínját-bínját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában