amerikából jöttek

2019.10.29. 14:00

Különleges repülőgépek szálltak le Újmajorban

Amerikai billenőrotoros repülőgépek szálltak le Veszprém közelében, melyek egy különleges műveleti katonai gyakorlatra érkeztek Magyarországra.

Balogh Ákos

20191028 Újmajor, Amerikai CV-22 Osprey repülőgépek Újmajorban. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint magyar és amerikai különleges műveleti erők közös kiképzése kezdődött meg 2019. október 25-én, a magyar különleges műveleti erők meghívására, az amerikai és a magyar kormány egyeztetése nyomán.

A különleges műveleti katonai erők feladatai általában jellegükből adódóan nem nyilvánosak, így nem meglepő, hogy a közlemény is, gyakorlat ide vagy oda, igen szűkszavú. Az azonban kiderült, hogy a két nemzet különleges katonái azért gyakorlatoznak együtt, hogy javítsák a két haderő együttműködési képességét. Lapunk információi szerint a gyakorlat központja az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, itt állomásozik ugyanis a Magyar Honvédség egyetlen különleges műveleti alakulata, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

A gyakorlat feladatai viszont a Magyarországra érkezett két CV-22-es típusú billenőrotoros repülőgépeknek köszönhetően nem csak Szolnok környékére korlátozódnak, hétfőn az ország több pontján, így megyénkben is felbukkantak az Osprey becenevű különleges felépítésű repülőgépek, amelyek a szárnyvégeken elhelyezett hajtóműveik függőleges elforgatásával kombinálják a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait. Ez azt jelenti, hogy a repülőeszköz képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben függeszkedésre és a vízszintes leszállásra, egyben a repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, messzire történő behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás.

A két CV-22-es több kört is repült a Márkó-Várpalota vonalon elterülő bakonyi gyakorlótér felett, egy alkalommal pedig le is szálltak Újmajorban, majd néhány perccel később folytatták útvonalrepülésüket a szolnoki bázisra.

A dunántúli kitérő nem volt egyedi eset, az amerikai nagykövetség közleménye szerint kedden délben Budapest felett is bemutató repülést tartanak az amerikai légierő speciális repülőgépeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában