Örömteli pillanat

2019.10.01. 20:00

Megkezdték az ajkai erőmű kazánjának felújítását, megszűnik a pernyehullás

Összesen 1,2 milliárd forint saját erőből teljesen megújul Ajkán a Bakonyi Erőmű Zrt. tízes számú kazánja, ami 1943-ban épült. A többi kazánt is korszerűsítik, ezzel 2020 végére megszűnik a pernyehullás, derült ki a tulajdonos Veolia Zrt. vezetőinek sajtótájékoztatóján kedden az ajkai erőműnél.

Kovács Erika

20191001 Ajka Sajtótájékoztató az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. korszerűsítéséről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Schwartz Béla polgármester elismeréssel szólt a felújításról, amelynek sikerében a lakossággal együtt bízik, majd az önkormányzat együttműködéséről biztosította a tulajdonosokat.

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott, újabb üteméhez érkezett az ajkai erőmű korszerűsítése, a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházássorozatának részeként. Az erőművi kémények felújítása után ősszel ugyanis a kazánok rekonstrukcióját végzik. Először az erőmű 10-es számú kazánját korszerűsítik magasan képzett szakemberek, amely fontos szerepet tölt be az erőmű környezetvédelmi mutatóinak javításában, az üzembiztonságban. A munkát a tervek szerint 2019 decemberére befejezik. A cégvezető kifejtette, a meglévő rendszerek optimalizálásának, az eddigi korszerűsítéseknek köszönhetően 2017 első fél évéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb mint felére csökkent a környezetvédelmi határérték-túllépések száma.

Palkó György kifejtette, a rekonstrukció után a kazánok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett működnek, és tovább csökken a pernyekibocsátás mértéke.

Elhangzott, a Bakonyi Erőmű Zrt. célja a létesítmény működésének hatékonyabbá tétele, biztonságának fokozása és környezetvédelmi teljesítményének javítása, kiszolgálva Ajka lakóinak igényeit a távhő- és a melegvíz-ellátásban, továbbá jelentősen hozzájárulva a magyarországi megújuló alapú áramtermeléshez is. Ennek jegyében a vállalat vezetése a jövőben is arra törekszik, hogy az erőműben felhasznált tüzelőanyag-mix a legnagyobb arányban tartalmazzon biomasszát.

Kiderült, a Veolia Zrt. 2017 decemberében vette át az erőmű működtetését. Az állapotfelmérés után 2018 tavaszán kezdődtek meg a korszerűsítések, először az erőmű kéményeit tisztították meg. A tízes után a következő kazán felújítását 2020 májusában kezdik meg, és a 2020. évi őszi fűtési szezonban már megújult formájában áll a lakosság rendelkezésére. 2020 őszén kezdik a többi kazán felújítását, és 2020 év végére a három kazán fejlesztése befejeződik, a pernyekibocsátás Ajkán megszűnik.

Az erőműről elhangzott, főként biomassza, faapríték és mezőgazdasági melléktermékek, illetve szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, és évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőműnél 285 ember dolgozik.

A Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét 2017 decemberében vásárolta meg a Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távú, szakmai befektetési céllal. A nemzetközi cégcsoport hazai leányvállalata komoly tapasztalattal rendelkezik biomassza alapú és vegyes energiaforrással működő erőművek üzemeltetésében, korszerűsítésében, számos magyarországi hőerőmű felújítását tervezte és valósította meg sikeresen.

A tájékoztatón a vezetők – a még előforduló pernyehullás miatt – kiemelt köszönettel beszéltek a lakosság türelméről, majd Rudolf Péter, az ajkai erőmű vezérigazgató-helyettese részletezte a kazán felújítását, amit a helyszínen meg is nézhettek az újságírók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában