szakfelügyelői és tankönyvszerzői tevékenysége is kiemelkedő

2019.11.07. 11:00

Könyvbemutatóval emlékeztek Czapáry Endre matematikatanárra

Aki azt a bátorságot veszi magának, hogy másokat tanítson, annak magának nagyon sokat kell tanulnia. Ez volt Czapáry Endre tanár, szakfelügyelő, tankönyvíró pedagógusi hitvallása.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tavaly elhunyt Czapáry Endre tanárra emlékeztek szerdán a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) dísztermében, és bemutatták a Fáklyák, fényadók – Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében című kiadvány tizedik kötetét, melyben külön fejezet szól a Refi egykori tanáráról. Életrajzát írója, Jáki Katalin tanár ismertette, Baráth Julianna igazgató és Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszöntője után. Előadásából megtudtuk, hogy mindenkivel meg tudta szerettetni a sokszor mumus tantárgynak minősülő matematikát. A diákoktól képességeik szerint követelt.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszönti a megjelenteket. Jobbról Jáki Katalin és Czapáry Endréné Pataky Éva

Czapáry Endre 1922-ben Alibánfán született, Zalaegerszegen járt középiskolába. A budapesti ELTE-re tehetsége okán hívták, a diploma után Szombathelyen kezdett tanítani. Pályafutása csúcsát a győri Révai Miklós Gimnáziumban érte el, ahol szakfelügyelő lett, majd tankönyveket kezdett írni, összesen harminchetet. Ezek ma is keresettek az egyetemre felvételizők körében. Pápára 1991-ben, a Refi újraindulásával került, s komoly versenyeredményeket ért tehetséges diákjaival. Pedagógusi munkáját mindvégig élvezettel végezte, haláláig friss maradt szellemileg.

Czapáry Endre, a pápai református gimnázium egykori tanárának életrajzát írója, Jáki Katalin tanár ismertette. Jobbról Baráth Julianna igazgató, Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes és Czapáry Endréné Pataky Éva
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Vallotta, hogy aki azt a bátorságot veszi magának, hogy másokat tanítson, annak magának nagyon sokat kell tanulnia. Illetve hogy az oktatás nem tudomány, hanem művészet – tette hozzá Jáki Katalin.

Az alkalmat megtisztelte az özvegy, Czapáry Endréné Pataky Éva, a Refi nyugalmazott igazgatóhelyettese.

A rendezvényen közreműködtek a gimnázium diákjai: Holb Enikő zongorán és Páli István felolvasással
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Csodálatosan jó ember volt. Élete legszebb éveit, pályafutása végét töltötte nyugdíjasként Pápán. Sok mindent ellátott, pár osztályban tanított, a tehetséges tanulókkal foglalkozott, versenyre készített fel, szakköröket, egyetemi előkészítőket tartott, valamint korrepetált. Igazi művész volt a gyerekek érzelmi megragadásában, a kedvéért sok mindent megtettek. Mindig azt mondta, hogy a tanárok vannak a tanulókért, és azok munkatársak – emlékezett vissza néhai férje helyi munkásságára.

Az alkalmon bemutatták a Fáklyák, fényadók – Jeles pedagógusok Győr-Moson-Sopron megyében című kiadvány tizedik kötetét, melyben külön fejezet szól a Refi egykori tanáráról, Czapáry Endréről
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kötetet kiadó Emelj fel emlék! alapítványról a szerkesztői, Gönczöl Lászlóné és Kallós Károlyné beszéltek. A rendezvényen közreműködtek a gimnázium diákjai: Holb Enikő zongorán és Páli István felolvasással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában