Műtéti eljárásokat honosított meg

2019.11.21. 07:00

Mohos Elemér sebész kapta a Cholnoky-emlékdíjat

A veszprémi közgyűlés kiemelkedő orvostudományi munkája elismeréseként adományozta Mohos Elemérnek az emlékdíjat, amelyet Porga Gyula polgármester szerdán adott át a Dubniczay-palotában tartott ünnepségen.

Marton Attila

Mohos Elemér sebész vehette át a Cholnoky-emlékdíjat Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A méltatásban elhangzott, Mohos Elemér 1989-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd a Veszprém Megyei Kórház Sebészeti Osztályán kezdett el dolgozni. 2007 és 2012 között az oberwarti kórház sebészetén volt főorvos. 2012 óta a Csolnoky Ferenc Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa.

Mohos Elemér sebész vehette át a Cholnoky-emlékdíjat Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mohos Elemér vezetésével a kórház megőrizte a sebészeti osztály országos hírnevét. Nevéhez fűződik több, Magyarországon elsőként végzett műtét is, mint például a minimálinvazív módon végzett nyelőcsőműtét. Köszöntőjében Nagy Attila sebészprofesszor kiemelte, Mohos Elemérnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy meghonosodott Magyarországon a kóros kövéreket és cukorbetegeket segítő gyomor-bypass műtét.

A rendezvényen részt vett Cholnokyné Ferenczi Éva és Cholnoky Zsuzsanna, a Cholnoky család tagjai. Az ünnepségen közreműködött Nagy Csaba lantművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában