A középkor minden kutatott szegmensét érintik

2019.11.22. 14:01

Régészek rangos szakmai fóruma Veszprémben

A Laczkó Dezső Múzeum már 11. alkalommal rendezi meg a Fiatal Középkoros Régészek nemzetközi konferenciáját november 21 és 23 között. Az elmúlt évek során a konferencia az egyik legrangosabb éves eseményévé vált a hazai középkorkutatásnak. Az idei, három napos rendezvényen mintegy 120 szakember vesz részt.

Molnár Sándor

20191121 Veszprém, A Laczkó Dezső Múzeum rendezte meg a Fiatal Középkoros Régészek XI. nemzetközi konferenciáját, amelyre 100-120 szakembert vártak. A rendezvényt Ovádi Péter nyitotta meg. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A konferencia különlegessége, hogy a Kárpát-medence egész területéről, a középkorhoz kapcsolódó összes szakágból merít, így előadások hangzanak el a várak, a templomok, a temetők, a települések, és az anyagi kultúra kutatásainak szegmenséből.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvény szakmai jelentőségét jelzi, hogy a Felvidékről is érkeztek előadók, hogy beszámoljanak a legújabb kutatásaikról, eredményeikről. A megnyitón Ovádi Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte a szakembereket. A képviselő örömét fejezte amiatt, hogy ilyen sok fiatalt lát a résztvevők között, mert ez azt mutatja, hogy ennek a gyönyörű tudománynak van jövője.

Szólt arról is, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz és ebben az izgalmas kalandban kiemelt szerepet szánnak a Laczkó Dezső Múzeumnak és kollektívájának is, mert nagyon fontos, hogy bemutassuk Veszprém és térsége mellett az egész magyar kultúrát és hagyományainkat, amihez kérte a jelenlévők segítségét is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató megnyitó beszédében elmondta, hogy nagy öröm, hogy ennyi középkoros régészt köszönthet a megyeszékhelyen, amely gazdag középkori régészeti múlttal rendelkezik. Reményét fejezte ki, hogy a magyar középkorkutatás jelentős fórumán résztvevők nemcsak tudományos ismeretekkel gazdagodnak majd, hanem a város szépségeit is megismerik a három nap során

A Fiatal Középkoros Régészek XI. Konferenciája remek alkalom a fiatal kutatók és egyetemisták számára is a szakma előtti bemutatkozásra, kapcsolatok kiépítésére, ismereteik bővítésére. A rendezvény érdekessége még, hogy sok Veszprém megyei vonatkozású előadás is elhangzik majd.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A konferencia szervezői szeretnék, ha az idei program hasonlóan magas színvonalon valósulna meg, mint a korábbiak és méltó lenne az EKF 2023 projekthez is megerősítve a város helyét Európa tudományos térképén.

Címkék#régészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában