Tovább él a legendája

2019.12.12. 07:00

Emlékkövet avattak, fát ültettek Szent Borbála tiszteletére Várpalotán

Emlékkövet avattak és fát is ültettek idén a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja és az MH Bakony Harckiképző Központ által szervezett Szent Borbála-napi, sportversennyel és baráti találkozóval egybekötött megemlékezésen.

Szabó Péter Dániel

A 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ nevében Soós Gyula őrnagy koszorúzott a tüzéremlékműnél

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A tüzérek és a bányászok védőszentje, Szent Borbála napjára időzített rendezvényét több mint két évtizede rendezi meg minden év decemberében a nyugállományú katonákat, rendőröket és tűzoltókat tömörítő civil szervezet a Várpalotai Helyőrségi Művelődési Otthonban. Így volt ez idén is.

A rendezvényen előbb Dobszai József nyugállományú alezredes, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma honvédkadétképzésen részt vevő diákjait, majd Horváthné Csomó Orsolya vezetésével a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola kórusa adott színvonalas műsort az emeleti nagyteremben.

A folytatásban Buzási István nyugalmazott bányamérnök, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke emlékezett a tüzérek és a bányászok védőszentjére. Beszédében Szent Borbála legendája mellett a hagyományőrzés fontosságáról is beszélt. – Másnak szürke hétköznap december 4-e, Borbála napja. A tüzérnek ez a legnagyobb ünnepe. Ünnepeljük a becsületet, a lelkiismeretet és a munkát, s emlékezünk az oktalan háborúk névtelen tüzér halottjaira is – hangsúlyozta az alezredes.

A 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ nevében Soós Gyula őrnagy koszorúzott a tüzéremlékműnél
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Ezt követően az épület előtti parkban található tüzéremlékműnél folytatódott a program, ahol katonai tiszteletadás mellett helyeztek el koszorút a posztamens lábánál több szervezet képviselői is. A nap különlegessége volt, hogy a helyőrségi művelődési otthon szomszédságában található nőtlenszálló előtt a nagy háború áldozatai előtt tisztelgő emlékkövet avattak, s egy tölgyfát is elültettek a megjelentek. Ezt követően a sportversenyre érkezők a helyőrségi művelődési otthonban mérkőztek meg egymással darts, sakk és asztalitenisz sportágakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában