empátia és szolidaritás

2019.12.12. 17:40

Jótékonysági árverést tartottak Várpalotán

A Thury-vár méltó helyszíne volt az Érték Megőrző Hálózat Csillogó szemek mottójú jótékonysági árverési estjének, melynek bevétele, az előzetes adományokkal együtt közel nyolcmillió forint volt.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az összeggel a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat által elindított egészségügyi programot támogatják, mely az öt év alatti gyermekek körében a fogyatékosság időben történő felismerését, ellátását, fejlesztését szolgálja, a Pető Intézet szakmai segítségével. Az e célra elnyert 240 ezer eurós uniós pályázati támogatásához az ÉrMe Hálózat adománya az önrészt biztosítja.

A jótékonysági árverés bevétele a kárpátaljai fogyatékos gyermekek segítését szolgálja Fotó: Müller Anikó Hanga

A programot a helyi Tinódi Kamarakórus produkciója nyitotta, karácsonyi hangulatot teremtve.

Campanari Talabér Márta polgármester méltatta az akció humanitárius jellegét, kiemelve, a nemzetben való gondolkodás fő ismérve a nemzetünkhöz tartozó embertársainkra való odafigyelés.

Herczegh Anita fővédnök, a köztársasági elnök feleségének levelét Petneházy Anna olvasta fel. Egy mondást idézett, mely szerint a legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk, a gyökerek és a szárnyak.

– A speciális törődést, fejlesztést igénylők esetében még nagyobb a gondolat igazsága. Nekik még inkább szükségük van erős gyökerekre, bizonyosságra, hogy életük érték, reménnyel, célokkal teli. Kérem, ajándékozzanak több időt, esélyt gyógyulni a kárpátaljai gyermekeknek, adjanak magabiztosságot nyújtó gyökereket, céljaikhoz repítő szárnyakat, írta.

Talabér Márta a nemzetben való gondolkodásról szólt Fotó: Müller Anikó Hanga

Schumicky György az ÉrMe Bakony klub elnöke és Zugor Balázs társelnök hangsúlyozták, vezérlőelvük a szolidaritás és az empátia. Köszönetet mondtak minden támogatónak, hangsúlyozva, a megvalósuló egészségügyi ellátórendszer a kárpátaljai magyar gyermekeken kívül az ukrajnaiaknak is ellátást nyújt, erősítve ezzel is a barátságot.

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke, az ÉrMe hálózat lelki vezetője áldást kért a támogatókra, akik meghallják a fogyatékos gyermekek, a szegények kiáltását, megnyitva szívüket.

Az árverésre – melyet Borka Balázs vezetett – érkezett több festmény, grafika, tűzzománc, zirci apátsági sör, pannonhalmi és etyeki bor, textíliák, gyümölcsborok, kézműves bonbonok, lekvárok, fűszerpaprika, távcső, színház- és múzeumi belépőjegyek, wellness hétvége utalványok, egy Bory Jenő szobor, a 2013. évi vízilabda világbajnokság csapattagok által dedikált labdája.

Varga László kaposvári megyés püspök áldást kért a támogatókra Fotó: Müller Anikó Hanga

Az igényes kulturális műsorban fellépett Oberfrank Pál színművész, kobozzenével Szabó Sebestyén László, a Nemzeti Színház művésze, karácsonyi műsort adtak a bakonyi érmések által támogatott veszprémi Fenyveserdő Otthon fogyatékkal élő fiataljai. Az est folyamán a zenét a Gömbös-Nagy duó szolgáltatta.

Az est bizonyította, árverésen nemcsak szerezni, de általa adni is lehet és érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában