Fedezzük fel egymásban a szeretetet!

2019.12.01. 11:30

Meggyújtották az első gyertyát Veszprém adventi koszorúján

A várban sétálva az ünneplők idén karácsonyi árusokkal is találkozhattak – amihez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is hozzájárult –, akik forró teával és sok más mellett finom falatokkal hozták egy kicsit közelebb a várakozás hangulatát a veszprémiekhez.

Juhász-Léhi István

20191130, Veszprém, adventi gyertyagyújtás a Szentháromság téren, Udvardy György érsekkel és Ovádi Péterrel Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Oberfrank Pál színművész, a Petőfi Színház igazgatója Harsányi Lajos versét, Az égi asszonyhoz címűt szavalta el szombaton a Szentháromság téren, majd Udvardy György érsek osztotta meg adventi gondolatait.

- Gyönyörű történelmi, kulturális környezetben vagyunk. Kigyúlnak azok a fények, amelyek a várakozást idézik és erősítik bennünk – fogalmazott. Elmondta: ezek a körülmények nagyon fontosak, meghatározóak, és jeleznek valamit. Jelzik azt a találkozást, ami az Isten és az ember között létrejön, ami után vágyakozunk. Jelzik azt a találkozást, ami ott van az ember szívében vágyként. Hangsúlyozta, fontos, hogy az előttünk járó nemzedékek hagyományai segítsenek bennünket.

Kezdődik a csodavárás, ahogy egykor Jézust várták: szeretettel, bizalommal, a tűz lángját körülállták. Aranyosi Ervin Advent – első gyertya című verséből idézett Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

- Amikor tavaly ugyanitt álltam önökkel, akkor a gyermeki boldogság érzéséről beszéltem, amit az adventi várakozás hoz elő mindannyiunkban – mondta a képviselő. – Az egész éves rohanás után végre átszellemülhetünk, mint egy kisgyermek.

Arról is beszélt, hogy ebben az időszakban megtanulhatjuk ismét értékelni a hétköznapi csodákat. Ilyenkor rácsodálkozunk, hogy milyen gyönyörű tud lenni a kivilágított város, a feldíszített ablakok, vagy éppen egy adventi koszorú egyszerű kis gyertyája. De nem csak a külsőségek gyönyörűek adventben.

- Fedezzük fel egymásban is a szeretetet! Advent igazi fényét nemcsak a feldíszített fenyőfák és az égősorok adják. Sokkal inkább az, hogy ilyenkor mindenkinek a szíve kicsit együtt dobban. Amikor végigsétálunk a városon, úton-útfélen sürgő-forgó embertársainkba botlunk, akik ugyanúgy készülnek, hogy aztán amikor eljön karácsony ünnepe, a családjukkal meghitten, ünneplőbe öltözött lelkülettel adják át magukat a feltétel nélküli szeretetnek. Ilyenkor mindannyian ugyanolyanok vagyunk, hiába vezérelnek más-más célok életünkben, másokhoz kötődünk és más mozgat meg minket, adventben a készülődés izgalmában találkoznak útjaink és érzéseink – mondta ünnepi beszédében Ovádi Péter. – És milyen jó ezt megélni! Álljunk meg egy pillanatra, figyeljük a város nyüzsgését, és gondoljunk bele, hogy bár nem ismerjük egymást személyesen, az érzések, amik most ismét a felszínre törnek, ugyanazok mindannyinknál. Mi keresztények Jézus tanításaiból ezt jól ismerhetjük, de úgy gondolom, hogy a Megváltó szavai egyetemesen, vallástól függetlenül érvényesek minden emberre. Hiszen a boldogság, a szeretet, a várakozás izgalma nem köthető kultúrához kizárólag.

Udvardy György Márfi Gyula nyugalmazott érsek és Nagy Károly apát kanonok társaságában áldotta meg az adventi koszorút, az első gyertyát az érsek Ovádi Péterrel gyújtotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában