Köszönet a támogatóknak

2019.12.18. 07:00

Megújulhat a pápai kórház gyermekosztálya

A következő esztendőben teljeskörűen megújulhat a Gróf Esterházy Kórház gyermekosztálya a felajánlott adományok nyomán – hangzott el a pápai egészségügyi intézmény ötórai teadélutánján, amin idén is köszönetet mondtak a támogatóknak.

Polgár Tibor

Töreki-Vörös Ibolya és Kovács Zoltán is köszöntötte a kórházi teadélután résztvevőit

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Szabadi János, az 1993 óta működő Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, szervezetükhöz eddig összesen közel 57 millió forint pénzadomány érkezett, az adó egy százalékából pedig további tízmillió. 2019-ben csaknem 5,4 millió forint folyt be hozzájuk. Az alapítvány kuratóriuma idén 980 ezer forintot fordított eszközbeszerzésre, és közel 2,7 millióval támogatta a kórház munkatársainak szakmai továbbképzését.

A negyedik alkalommal megszervezett ötórai teadélutánon köszönetet mondtak a pápai kórház támogatóinak
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az eszközbeszerzés keretében a gyakori használat miatt sűrűn cserélendő kézi műszereket vásároltak. Szabadi János elárulta az alapítvány 2020-as nagy tervét: szeretnék teljeskörűen felújítani a kórház gyermekosztályát. Ezt már régóta tervezik, ezért az előző években kapott támogatásokból tartalékot is képeztek, így mostanra 20 millió forint áll rendelkezésükre. Ám az előzetes becslések szerint mintegy 28 millió forintra lenne szükség a gyermekosztály rekonstrukciójához, ezért a további felajánlásokat kifejezetten erre a célra fordítják majd. A negyedik alkalommal megszervezett ötórai teadélutánon 1,7 millió forint már rögtön össze is jött a hiányzó nyolcmillióból, ugyanis az öt gazdasági társaságból álló Pannónia Cégcsoport egymillió forintos, míg a Bakonyerdő Zrt. 700 ezer forintos felajánlást tett.

Töreki-Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója megjegyezte, a gyermekosztályon néhány évvel ezelőtt korszerűsítették a vizesblokkokat, de az osztály minden helyisége megújításra szorul, hogy komfortosabb, barátságosabb legyen, jobb körülmények között folyhasson a gyógyító munka. Hozzáfűzte, az elmúlt esztendőkben összesen 3,5 milliárd forint pályázati forrás állt a kórház rendelkezésére a különféle fejlesztések megvalósítására, valamint eszközbeszerzésre.A főigazgató rámutatott, a nagy projektek meghatározott célokat szolgálnak, nem fér bele minden azok költségvetésébe, miközben vannak olyan műszerek, eszközök, amiknek a beszerzésére a fenntartótól kapott források sem biztosítanak lehetőséget, így ezek pótlására, megvásárlására a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány hatalmas segítséget jelent.

Töreki-Vörös Ibolya és Kovács Zoltán is köszöntötte a kórházi teadélután résztvevőit
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Bilinszky Zsuzsanna, a gyermekosztály vezető főorvosa kifejtette, a padlótól a plafonig szeretnének mindent megújítani a 280 négyzetméter alapterületű osztályon. Többek között kialakítanának egy játékszobát és egy új személyzeti mosdót, míg az egyik nagy kórteremben csökkentenék a belmagasságot, illetve korszerűsítenék a világítást is.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, Pápán példaértékű összefogás tapasztalható a kórház javára, az alapítványhoz nemcsak karácsony előtt érkeznek felajánlások, hanem év közben is. – A mostani alkalomra egybegyűltek sikeres gazdasági tevékenységet végeznek, és jó célt szolgálnak a támogatásaikkal. A befolyt adományokat az alapítvány eredményesen használja fel, a kórházzal való egyeztetés alapján – összegzett az országgyűlési képviselő. Kovács Zoltán hangsúlyozta: fontos lenne, hogy ne csak akkor tegyünk meg mindent az egészségünkért, amikor már baj van. Ezért kiemelt szerepük van a szűrővizsgálatoknak, a prevenciós programoknak, a támogatók pedig ezekhez a tevékenységekhez is hozzájárulnak.

A kórház ebédlőjében tartott teadélután vendéglátással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában