Mindent a családért

2020.01.13. 11:30

A megyei kórházi fejlesztéseket összekötik szakmai képzésekkel

Összesen 3,3 milliárd forintból ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejleszti a kormány, információink szerint ezek között van három Veszprém megyei kórház is: a veszprémi, a pápai és az ajkai.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna, Polgár Tibor

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere decemberben jelentette be, hogy 10 milliárd forintot fordítanak család- és bababarát szülészetek kialakítására.

Az MTI tájékoztatása szerint első körben – 6,4 milliárd forintból – 44 kórházat fejlesztettek. A mostani, második pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki egészségügyi intézmény infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból. Ezzel együtt továbbképzésekre 100 millió forintot különítettek el. A pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forint áll rendelkezésre – közölte Kásler Miklós.

Az első ütemben megvalósult fejlesztések során szülészeti osztályokat, szülőszobákat, kórtermeket újítottak fel, és komfortos, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki.A most megvalósuló második ütem céljai között szerepel a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása, különféle szakmai képzések megvalósítása, a várandósfelkészítés megerősítése, az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése, valamint a szülés körüli időszak pszichés megerősítése.

Az emberi erőforrások miniszterének megfogalmazása szerint a kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés motivációt ad a további gyermekek vállalásához, elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, egyúttal segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit.

Veszprém megyében három egészségügyi intézményben, a veszprémi mellett a pápai és az ajkai kórházban működik szülészet, és mindhárom érintett a második körös fejlesztésekben. Megkeresésünkre a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház és a pápai Gróf Esterházy Kórház későbbre ígért részletes tájékoztatást a szülészetük fejlesztéséről. Az ajkai Magyar Imre Kórháztól megtudtuk, az intézmény több mint 53 millió forint állami támogatással újíthatja fel a szülészeti és csecsemő­osztályát.

A gyermekes szülőszobák új vizesblokkokat és bútorzatot, a szülőszoba új szülőágyakat kaphat, valamint inkubátorokat, őrző- és magzatiszívhang-monitorokat szerezhetnek be. A fejlesztések célja a géppark modernizációján túl az, hogy a kismamák csecsemőjükkel és hozzátartozóikkal komfortosabb környezetben tölthessék el a kórházi napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában