bűnügyi felügyelet

2020.01.03. 10:16

Halálos baleset Gecsénél: otthonában maradhat a gyanúsított

Indítványozta a Veszprémi Járási Ügyészség a Veszprémi Járásbíróságon a 20 éves pápai fiatalember otthonában történő bűnügyi felügyeletét, akinek nyomkövetőt kell viselnie.

Kovács Erika

Forrás: police.hu

A férfi 2019. december 29-én késő délután halálos közúti balesetet okozott a Gecse és Vaszar közötti útszakaszon, közölte Kulmanné Cs. Varga Edit. A megyei főügyészségi szóvivőhelyettes hozzátette, a férfit gyanúsítottként halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vonták felelősségre.

A fiatalember nem rendelkezik vezetői engedéllyel, ennek ellenére a baleset napján saját járművével közlekedett, miközben mellette ült a 23 éves barátja. Egy egyenes útszakaszon autójával keresztbe fordult az úton, majd lesodródott, és a jármű jobb oldalával egy betonoszlopnak ütközött.

Bálint Roland, a férfi büntetőügyében kirendelt ügyvéd beszélt lapunknak a bíró döntéséről a Veszprémi Járásbíróságnál, majd kiemelte, a bűnügyi felügyeletet négy hónapra rendelte el a bíróság arra hivatkozva, hogy a szökéstől, elrejtőzéstől lehet tartani. Eszerint a rendőrség hazaviszi a férfit, ahol a bűnügyi technikus felhelyezi rá a nyomkövetőt, és a lakást nem hagyhatja el.

Rendőrautóhoz kísérik a pápai férfi a Veszprémi Járásbíróságon, pénteken
Fotó: Kovács Erika/Napló

Védence rossz lelkiállapotban van, újabb vallomást nem tett, nagyon sajnálja a történteket. Az ügyvéd neki és családjának javasolta, forduljanak szakemberhez. A 20 éves férfi arra emlékszik, hogy indultak Gecséről Pápára, ő vezetett, aztán barátja kiáltotta: „vigyázz!”, mire ő rálépett a fékre, és csak arra emlékszik, hogy a mentőben van.

-Nem volt indokolt a letartóztatás, a bíró, ellentétben az ügyész álláspontjával, nem állapította meg a bűnismétlés veszélyét, gondatlan cselekmény történt. Azt nem lehet mondani, hogy a férfi szándékosan bűncselekményt akart elkövetni. Úgy gondolom, négy hónap után az illető szabadlábon védekezhet majd. Ilyen baleset számtalan történik, fogalmazott az ügyvéd. Az apa nem kívánt válaszolni kérdésünkre, a nagymama elmondta „ott lesz velünk, lenyugszik, nagyon örülök, de utána kezdődnek a dolgok”.

Bálint Roland ügyvéd: „Nem volt indokolt a letartóztatás.”
Fotó: Kovács Erika/Napló

A férfira engedély nélküli vezetésért Dülk Tímea bíró a szilveszteri tárgyaláson több mint 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki a Veszprémi Járásbíróságon. Akkor kiderült, az illetőnek két év alatt tíz szabálysértési ügye volt, hat eltiltott vezetésért, négy csendháborításért, jogosítványt nem tudott szerezni, mert a KRESZ vizsgán megbukott. Ittassága mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.

Ha beigazolódik a halált okozó ittas járművezetés, akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az illető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában