"Aki nem ismeri a múltját, annak jövője sincsen"

2020.02.26. 07:00

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Balatonfüreden

„A hazámért tettem!” – mindössze ennyit mondott Vaszary Gábor, az alig 21 éves fiatalember, akit koholt vádak alapján ítéltek el és végeztek ki, hangsúlyozta Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján Vaszary emléktáblájánál kedden, ahol koszorúkat is elhelyeztek.

Kovács Erika

20200225 Balatonfüred. Kommunizmus áldozatai koszorúzás és ünnepi műsor a Szent Benedek Gimnázium tanulói előadásában. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

– Emlékezzünk! Aki nem ismeri a múltját, annak jövője sincsen, ezért is nagyon fontos a jelenkor történelmét pontosan ismerni, hogy az összefüggéseket megértsük, és ne sodródhasson újra nemzetünk ilyen helyzetbe! – utalt a kommunizmusra Komáromi Móric. A Balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium igazgatója beszédében emlékeztetett a kapitalista és szocialista világeszmény és a szuperhatalmak brutális versengésére, valamint a hidegháborúra.

A beszédek után koszorút helyeztek el Vaszary Gábor emléktáblájánál
Fotó: Pesthy Márton

A diktatúra legfőbb bűneinek nevezte a terrort, a kínzásokat, a koncepciós pereket, a rögtönítélő bíróságokat, a jelöletlen sírokba dobott embereket, az ítélet nélküli bebörtönzéseket, a szovjet kényszermunka táborokat, ahová 700 ezer magyart hurcoltak el, a besúgó rendszert, az egyházat is érintő lehallgatásokat, a kötelező párttagságot, a lesötétített autókat és a téeszek világát, ahová a kulákokat bekényszerítették. Hozzátette, a diktatúra idején lefoglalták a magántulajdont, boltokat, iskolákat államosítottak, bűnnek számított Isten, a vallás, a rendszer szétverte a polgárosodott nemzetet, nem érdem, hanem elvhűség alapján osztották a lehetőségeket, a közép-kelet-európai országok egymás pandúrjai lettek.

Emlékeztetett, hogy 1945 után politikai okból 700 magyart végeztek ki és 70 ezer honfitársunkat börtönözték be, 1956 után pedig 200 ezren kényszerültek elhagyni az országot és a kommunizmus világszerte 100 millió halálos áldozatot követelt. A szónok után az iskola tanulói felidézték a korabeli eseményeket, majd a megjelentek koszorúkat helyeztek el egy másik helyi áldozat, Bata Ferenc tiszteletére állított szobornál a róla elnevezett ligetben. Balatonfüreden a kommunizmus áldozataira koszorúzással egybekötött ökumenikus szertartással is emlékeztek a köztemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában