Szembenézés a múlttal

2020.02.24. 20:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a veszprémi várbörtönben tartott rendezvényen

A hétfői kiállításon Pintér Kornél, az eseményt szervező Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntőjében kiemelte, az 1956-os forradalom utolsó kivégzett mártírja a Veszprém megyei Hamusics János volt, akit halálbüntetésre ítéltek, mert társaival felrobbantotta a Tósok és Devecser közötti vasúti sínpályát 1966 tavaszán.

Marton Attila

20200224 Veszprém Törvényszék Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke a Hamusics János és társai elleni büntetőperről szólva kifejtette, bár az akciónak sem halálos áldozata, sem sérültje nem volt, Hamusicsot első fokon fegyveres összeesküvés kezdeményezésének és vezetésének bűntette miatt halálra ítélték, amit másodfokon helyben hagytak. Kiemelte, az utókor feladata a múlt feltárása, az emlékezés és a történtekkel való szembenézés.

Menczer Erzsébet mondott beszédet
Fotó: Pesthy Márton / Napló

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke hangsúlyozta, a második világháború után mintegy 800 ezer embert hurcoltak el hazánkból kényszermunkára a Szovjetunióba. Hozzátette, elvitték azokat, akikről azt tartották, hogy útjában lehetnek az új rendszer kiépítésének. A még élő rabokat Sztálin 1953-as halála után engedték haza, de fogságukról és lágerbeli életükről nem beszélhettek senkinek.

Koszorút helyezett el Balázs Sándor, egykori politikai elítélt, a Hamusics-per másodrendű vádlottja is
Fotó: Pesthy Márton / Napló

– A kommunista hatalom Magyarországon az ötvenes években vert és gyilkolt, a hatvanas években „csak” börtönbe zárt, a hetvenes években kiegyezést ajánlott és gumibotozott, a nyolcvanas évek végére az ország morális és gazdasági lezüllesztésével elzálogosította a jövőt – fogalmazott Menczer Erzsébet.

A kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért Márfi Gyula emeritus érsek mondott imát, a megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában