Nyolcezer facsemetét ültetnek el

2020.02.27. 11:00

Emlékerdőt avattak a világkiállítás jegyében Alsóperén

A Verga Zrt. 1,3 hektáron telepít emlékerdőt, a területen 7800 facsemetét, kocsánytalan és kocsányos tölgyet, valamint bükköt ültettek, ültetnek el. Az emlékerdőt a 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében adták át.

Juhász-Léhi István

20200225 Alsópere A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. emlékerdőt teleőített az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében Ugron Ákos, Kelemen Csaba VERGA erdőművelési és vadgazdálkodási ágazatvezető (középen)? Bors Richárd Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

Bors Richárd, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója köszöntő beszédében elmondta, a Verga Zrt. részéről ez a szimbolikus ötlet mindannyiunkhoz szól, s jól kiegészíti a világkiállítás üzenetét, mely szerint erdőt az ültet, aki távlatokban gondolkodik és túllép önnön érdekein. Megemlítette azt is, hogy a Verga Zrt. nagy gondossággal választotta ki az alsóperei világkiállításos emlékerdő helyszínét, ugyanis a helyet körül­öleli a vadászati történelem és kultúra, és amely napjainkban a természetközeli pihenéssel kapcsolódik össze.

A nemesvámosi cserkészek is elültettek egy-egy berkenyét az emlékerdőben
Fotó: Penovác Károly

Elmondta: Magyarország jövőre vadászati és természeti világkiállítást rendez, amelynek központi rendezvénye a fővárosban lesz, a Hungexpo területén. Megtudtuk, hogy hazánkban mind a huszonkét erdőgazdaság alakít ki egy-egy emlék­erdőt, és összesen csaknem 180 ezer facsemetét ültetnek országszerte.

Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy unokáink fogják látni a most ültetett, nagyra nőt fákat, de az erdészek azért telepítenek erdőt, mert tudják: az erdő megóv, és az emberi élet egyik alapját adja. A Verga az elmúlt 30 évben is nagyon sok erdőt telepített, hiszen 1231 hektár erdőtelepítés valósult meg. Jelenleg 100 hektárt ápolnak, hogy átadhassák erdőnek. Ugyanakkor előttük áll az erdőtelepítési program: 34 hektárnyi új erdőn dolgoznak a következő években. Az emlék­erdő apropóján kiderült, hogy azon a helyen lesz még egy ezüsthársfa sor, szelídgesztenyével. Előre kell tekintsünk, ezért telepítünk erdőt – fogalmazott a vezérigazgató.

Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója és Bors Richárd, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója fát ültet Alsóperén
Fotó: Penovác Károly

A program lezárásaként a nemesvámosi Csillagösvény Cserkészcsapat tagjai is elültettek egy-egy berkenyét az emlékerdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában