hagyomány és népszokás

2020.02.23. 15:00

Kiszebáb-égetéssel temették a telet Tihanyban

Hatalmas lánggal égett a szalmából készült kiszebáb Tihanyban, amit a kicsikből és nagyokból álló vidám, maskarás menet annak rendje-módja szerint elégetett a Visszhang-dombon szombaton, a Farsang farka mulatságon, hogy a hagyomány, illetve a népszokás szerint így űzzék el a telet.

Kovács Erika

Egész évben szép számmal látogatják hazai és külföldi vendégek Tihanyt, de az igazi pezsgést, és a különleges hangulatot a jó idő hozza el a félszigeten

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Így az önkormányzat, illetve a Németh László Művelődési Ház szervezésével már régóta készülődnek arra, hogy elűzzék a telet, ami idén nem igazán emlékeztetett a hideg, havas évszakra, de a napfényt és az igazi jó időt már mindenki nagyon várja. Így aztán a télűző, farsangi mókázás már szombaton délelőtt megkezdődött a Civilek Házában. Itt elsősorban a gyermekeknek szerveztek kézműves foglalkozást, ahol különféle farsangi álarcot és színes, szebbnél szebb lámpásokat készítettek a legapróbbak szüleik, illetve a ház dolgozói segítségével.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendkívül ötletes jelmezeket, valamint a világító alkalmatosságokat egészen késő délutánig rajzolta, vágta ki, és állította, ragasztotta össze az aprónép, akik a kézügyességük mellett mozgásban is összemérhették rátermettségüket a farsangi mulatságon. Az elkészített vidám maskarákban ugyanis az Apátsági Rege Cukrászda udvaráról a Pisky-sétányon át, egészen a Visszhang-dombig, majd vissza futottak a Tihany Sport és Szabadidő Egyesület szervezésében.

A megfáradt menetet, illetve a közben hozzájuk csatlakozó szép számú vendégsereget az Áldás Együttes kitűnő hangulatú, zenés télűző műsora szórakoztatta a cukrászdánál, ahonnan kis pihenő után aztán közösen indultak ismét a Visszhang dombra, ahol nótázás, és az ilyenkor szokásos hangoskodás mellett elégették a telet jelképező kiszebábot.

 

A vidám farsangi mulatságon a szervezők a cukrászda udvarán zsíros kenyérrel, farsangi fánkkal, forralt borral és teával kínálták télűző mókázás résztvevőit, akiket Sári Attila zenész, előadóművész muzsikája is szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik