Megnyitja kapuit a "Regulyverzum"

2020.03.13. 11:00

Kívül-belül korszerűbb lesz a zirci múzeum

Elkezdődött a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház felújítása, mely a Komplex turisztikai fejlesztés Zircen elnevezésű projekt fő elemét képezi. Új terek jönnek létre, korszerű körülmények közé kerül a város egyik nevezetessége.

Kelemen Gábor

Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője és Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató az épület bejárásán. Háttérben a kivitelező cég képviselői és a városvezetők

Fotó: Kelemen Gábor

Zirc önkormányzata összesen 418 millió forint támogatást nyert el turisztikai fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek eredményeként – a már folyamatban lévő múzeumi felújítás mellett – megtörténik a városközponti parkoló fejlesztése, szabadtéri színpad létesül hang- és fénytechnikával, lovasok és kerékpárosok számára is jól használható túraútvonalat jelölnek ki a város körül.

A projekt fő elemét az elmúlt évtized során folyamatosan megújuló Reguly múzeumnak helyet adó épület fejlesztése képezi: ennek során teljesen átalakítják a főépületet, és a földszintes utcai épületrészben lévő, eddig még fejlesztéssel nem érintett helyiségek is megújulnak. A terek bejárhatóságához szükséges belső bontások, szigetelések kialakítása után múzeumshop, recepció, turisztikai iroda, kávézó létesül, új kiállítóterek jönnek létre.

A következő lépésben az új tereket töltik meg kiállítással: a földszinten Bér Júliának, a Zirchez sok szállal kötődő festőművésznek szentelnek egy emlékszobát. Az emeleten megismerhetik a látogatók a Reguly-családfát, a zirci apátság apátjait, majd egyre távolodva Finnországba és Szibériába is el lehet jutni, ahol a medvekultuszba, a hanti életmódba nyerhetnek bepillantást. Közben számos tudományos bemutatótéren vezet az út: lesz a nyelvek összehasonlítására alkalmas „nyelvfa”, Reguly Antal térképészeti munkásságához kapcsolódó makettek, mindezek a mai kornak megfelelően látványos, interaktív módon.

Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője és Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató az épület bejárásán. Háttérben a kivitelező cég képviselői és a városvezetők Fotó: Kelemen Gábor

A Reguly Antal életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás a fejlesztés ideje alatt szünetel, hogy aztán a megújult épületben egy új, modern tárlat nyissa meg kapuit „Regulyverzum” címmel: a házban született kutató életútjára alapozva fogják végigvezetni a látogatókat, térben és időben is követve Reguly közel 200 éve bejárt útját.

A jelenlegi kivitelezéssel párhuzamosan indul a projekt többi elemének a kialakítása is, ezekkel együtt, a tervek szerint 2020 szeptemberére várható a turisztikai beruházás zárása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában