Előadás és vetélkedő

2020.03.10. 11:00

Szakemberek „tejeltek” a városlődi iskolában

Miként jut a hazai tej a poharakba, és miért egészséges a tejtermékek fogyasztása? Többek között erre adtak választ a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkezett szakemberek a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjainak tartott rendezvényük kapcsán.

Borsos Renáta

Az öt állomásból álló, forgó rendszerben működő feladatsor igazán népszerű voltadiákok körében

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács országos szinten megcélzott száz iskolát, hogy útjára bocsásson egy ismeretterjesztő előadásból és interaktív játékos feladatsorból álló programot. A gyerekek hasznos információkhoz jutnak a tejfogyasztás pozitív hatásaival kapcsolatban.

A Van itthon tej elnevezésű, hazai tejtermékeket előtérbe helyező rendezvény tantermi órák keretében zajlott. Az ismeretterjesztő előadáson és az öt állomásból álló játékos megmérettetésen a második osztályosoktól a hatodik osztályosokig bezárólag vettek részt a tanulók. A helyes táplálkozással, az egészséges életmód kialakításának fontosságával minél hamarabb meg kell ismertetni a gyerekeket. A vegyes táplálkozáshoz szervesen hozzátartozik a tejtermékek fogyasztása, vallotta Nagy Andrea tanító, akinek kezdeményezésére érkezett a rendezvény az iskolába.

A program fő elemét Barna Dorina dietetikus közérthető előadása adta. Felhívta a figyelmet a tej értékes összetevőire. Elmondta, naponta két pohár tej vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztásával fedezhető a napi kalciumszükséglet. Hozzátette, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszercsoportból érdemes mindennap fogyasztani. Alternatívát is említett arra az esetre, ha valaki tejcukorérzékeny. Ma már minden tejtermék elérhető laktózmentes formában. Kitért a tejfehérje-allergiában érintettekre, akik nem vehetnek magukhoz tejterméket. Ők a növényi alapú tejhelyettesítő italokat fogyaszthatják csak.

Az öt állomásból álló, forgó rendszerben működő feladatsor igazán népszerű volt a diákok körében Fotó: Borsos Renáta/Napló

Tájékoztatásából kiderült, hogy a hazai tej mellett azért is érdemes letenni a voksunkat, mert a külföldről érkező tej miatt nagyon sok kamion érkezik országunkba. Ezáltal komoly légszennyezettséggel kell számolni, illetve fontos, hogy a magyar gazdák ne szoruljanak háttérbe, hiszen minőségi tejjel látják el a fogyasztókat.

A program második részében a diákok az előadásból elhangzott információk alapján az interaktív segítőkkel közreműködve játékos feladatokat oldottak meg. Nagy sikere volt a tabletet és okosszemüveget igénylő feladatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában