Újratervezhetik a veszprémi költségvetést – rendkívüli közgyűlés

Ezekben a hetekben a városi közösség immunrendszere is vizsgázik, a tapasztalatok azt bizonyítják, a veszprémi közösség erős, hangsúlyozta Porga Gyula polgármester napirend előtti felszólalásában a képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén.

Marton Attila

Porga Gyula: Felméréseink azt mutatják, hogy a veszprémiek itthon képzelik el és tervezik a jövőjüket Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A városi közgyűlést a nem halasztható döntések miatt hívták össze. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a kialakult helyzetben radikális lépéseket kíván, ezért új városi költségvetést fogadhatnak el, a büdzsében van mozgástér, mert végrehajtását csak részben kezdték el.

A támogatási szerződések aláírását felfüggesztették, a már kiírt közbeszerzéseket lebonyolítják. Az intézményeket, városi cégeket arra kérték, hogy likviditási tervet készítsenek augusztus végéig. A polgármester leszögezte, a megelőzésre, védekezésre szükséges anyagi források rendelkezésre állnak. A veszprémi Vállalkozásfejlesztési közalapítvány olyan vállalkozások jelentkezését várja, amelyek gyors segítségre szorulnak. Kamatmentes hitelt tudnak nyújtani – elsősorban munkahely-megtartásra –, amelynek törlesztését egy év múlva kell megkezdeni. A nehéz helyzetbe kerülő magánszemélyeket szociális támogatásokon keresztül tudják segíteni.

Az óvodai, bölcsődei ellátás március 23-tól ügyeleti rendszerben folytatódik. A nappali ellátást biztosító intézményeket bezárták, a bentlakásos intézmények nem fogadhatnak vendéget, és az ellátottak sem hagyhatják el azokat. A polgármester elmondta, a kórházban rendkívüli beosztásban dolgoznak az ápolók, orvosok, számukra ingyenes parkolást biztosít Veszprém a város teljes területén. A V-Busz Kft. nyári menetrend szerint közlekedik, ahol zsúfoltság fordulna elő, ott pluszjáratot állítanak forgalomba.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) frakcióvezető köszönetet mondott a polgármesternek, hogy folyamatosan tartja az ellenzéki képviselőkkel a kapcsolatot, és befogadja javaslataikat.

A képviselők döntöttek arról, hogy bankszámlát nyit az önkormányzat, ahová a koronavírus járványhelyzetben való védekezéshez szükséges pénzadományok érkezhetnek. Az adományokat az önkormányzat a járvány megelőzésével és következményeinek elhárításával összefüggésben, a jogszabályban meghatározott kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására használja fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában