Zircen is felkészültek a járvány megelőzésére

Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, Vermes Tamás a korona- és influenzajárvány okán az intézményben bevezetett óvintézkedésekről tájékoztatta lapunkat.

Müller Anikó Hanga

A diszpécserszolgálaton dolgozókat üvegfal védi a fertőzésektől, jobbra Vermes Tamás főigazgató

Fotó: Müller Anikó Hanga

Kórházukban már két hete – megelőzve annak országos elrendelését – látogatási tilalmat vezettek be, mint tették ezt minden évben az influenzajárvány idején.

A koronavírus terjedése ellen a főigazgató saját hatáskörében elrendelte, kollégái a járvány idejére szüneteltessék, illetve halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat, maguk, családjuk és betegeik biztonsága és egészsége érdekében. Hivatalos külföldi úton csak egyéni elbírálás után, főigazgatói engedéllyel vehet részt bárki. Felkérte a dolgozókat, magánjellegű útjaikat is lehetőség szerint halasszák el, ha erre nincs mód, jelentsék azt be, majd hazatérésük után kötelező jelleggel vegyenek részt az előírt eljárásrendnek megfelelő szűrésen. A főigazgató hangsúlyozta, kórházuk a fertőzések ellen minden téren felszerelt és felkészült.

– Tavaly egy nyertes betegbiztonsági pályázatnak köszönhetően 186 kézfertőtlenítőt szereltünk fel. Minden kórterembe alkoholos kézfertőtlenítő került, a járóbeteg szakrendelő minden emeletén automata kézfertőtlenítők szolgálják a páciensek védelmét. Nagyot léptünk előre a kéz higiéné terén, fertőtlenítőszer felhasználásunk jelentősen nőtt a korábbi évekhez képest. Sajnos Magyarországon ez negyede az uniós átlagnak, ez azért is szomorú, mert Semmelweis Ignác országa vagyunk.

A diszpécserszolgálaton dolgozókat üvegfal védi a fertőzésektől, jobbra Vermes Tamás főigazgató
Fotó: Müller Anikó Hanga

Háromezer szájmaszkkal rendelkezünk és műtői izoláló köpenyeink is vannak. Lokális intézkedéseket is bevezettünk, a járóbeteg szakrendelésen a diszpécser pult elé elválasztó üvegburkolatot szereltünk fel, védve ezzel az ott dolgozókat, nem csak a koronavírus, de bármilyen más fertőzéssel szemben is, mondta Vermes Tamás. Az intézmény leszabályozta, mi a teendő, ha felmerül a koronavírusos fertőzés gyanúja a felvételre jelentkező beteg kapcsán. A pultban szájmaszkkal, védőszemüveggel, védőruhával, gumikesztyűvel ellátott járványügyi doboz van, a tennivalóikat pedig szigorúan szabályozott rendben kell elvégezniük, mind a recepciósoknak, valamint az elkülönítésre kijelölt nappali kórház egészségügyi dolgozóinak, a takarítóknak és az orvosoknak is.

Az Erzsébet kórház teljes mértékben felkészült a fertőzések megelőzésére, kiszűrésére, zárta a beszélgetést a főigazgató és felhívta a figyelmet az alapos, gyakori kézmosásra, a vitamindús táplálkozásra, az immunrendszer erősítésére.

Az írás megjelenést követően a 41/2020 (III.11) Kormányhatározat módosította a helyzetet akként, hogy az egészségügyi dolgozók Magyarország területét csak az ágazati miniszter engedélyével hagyhatják el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában