A veszélyhelyzet kihirdetése óta több a feladata a falugondnokoknak

Fontos szerep hárul megyénk kistelepülésein a falugondnokokra. Főleg az idős emberek ellátásában nőtt meg a szerepük a veszélyhelyzet időszakában, miközben megmaradtak a mindennapi feladataik is a falvakban.

Molnár Sándor

Váradi Ákos vöröstói falugondnokot fűnyírás közben is megtalálják feladatokkal

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A hárskúti falugondnok kiemeli, hogy a házi segítségnyújtóval megosztják egymás között a feladatokat, így legalább ketten néznek rá naponta az idősekre. Előbbi a gyógyszereket intézi, Zöld Tamás a bevásárlásban segít. Ezt a helyi kisboltban intézik. – Egyre többen számítanak ránk. Sokaknak messze van a bolt, illetve a vírushelyzet miatt nem mozdulnak ki otthonról, ezért több a dolgunk – vélekedik. Sokan szívesen beszélgetnének velük, de erre most csak egy-két perc idő jut. A kötetlen munkaidőben dolgozó falugondnok irányítja még a közterületeken a közmunkásokat is Hárskúton.

Zöld Tamás falugondok ebédet szállít ki
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Vöröstón Váradi Ákos falugondnok ugyanazokat a köröket futja, mint a járvány előtt, csak most minden tovább tart. Igaz, ovisokat most nem szállít, fő feladatai között a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása és a postai ügyintézés szerepel. Reggel nyolc óra előtt beszerzi a bevásárlólistákat, amelyeket vagy telefonon diktálnak be neki, vagy a kapura kiakasztott szatyorban találja meg. A nehezen mozgó időseknek már korábban is segített a bevásárlásban, de most, a járványhelyzet idején többen kérik a segítségét. Az órát is figyelni kell, a korlátozás miatt délelőtt csak kilencig mehet be a boltba és a gyógyszertárba.

A háziorvoshoz most nem visz betegeket, a gyógyszereket pedig internetes receptek alapján váltja ki. A családsegítőn keresztül kapott élelmet is kihordja a nagycsaládosoknak, illetve a rászorulóknak. Emellett – az árkok takarításától a fűnyíráson át a favágásig – akad bőven munkája. Mindig van mit csinálni, csak észre kell venni a feladatot, mert a falugondnoknak jelentős szerepe van, főleg a mostani helyzetben. Ákos elmeséli még, hogy jelenleg feleségével – aki idősgondozóként dolgozik Nagyvázsonyban – felváltva vannak otthon és foglalkoznak négy-, nyolc- és tizenegy éves gyermekeikkel.

Hauckné Puskás Teréz öt év szünet után, decembertől látja el újra a falugondnoki feladatokat Barnagon. Úgy véli, hogy túl sokat nem változott a munkája a korábban megszokotthoz képest, de most biztonságosabbá kellett tennie azt. Maszkban, kesztyűben dolgozik, és tartja a megfelelő távolságot a találkozásokkor. Az ebédet Tótvázsonyból hozza, és míg korábban, a kiszállításkor bevitte azt a konyhába, most kint hagyja az ablakban vagy az udvaron. Mivel a vírushelyzet miatt jelenleg nincs helyben orvosi rendelés, a recepteket, a gyógyszereket, a szakorvosi javaslatokat kell hoznia-vinnie Tótvázsonyból.

Váradi Ákos vöröstói falugondnokot fűnyírás közben is megtalálják
feladatokkal Fotó: Molnár Sándor/Napló

Főleg a járvány első időszakában kellett rengeteg gyógyszert kiváltania, manapság már ezekből is kevesebbre van szükség. Elmeséli, hogy a többség helyben elintézi a bevásárlást. Ha valamire még szükségük van az idősebbeknek, akkor azt beszerzi nekik Nagyvázsonyból vagy Tótvázsonyból. Segít, ha kell, a helyi kisboltnak az árubeszerzésben a nagykerből. Nemrég pedig egy nagyvázsonyi gazdálkodó burgonya- és lencsefelajánlását osztotta szét a faluban az idősek és a nagycsaládosok között.

– Barnag kicsi falu, de én azért megtalálom a dolgomat. A kapálástól, a virágöntözésig megcsinálom azt, ami éppen jön – mondja Teréz, hozzátéve, hogy az időseknek szívesen segít bármiben, de az teljesen egyéntől függő, hogy ki miben kér segítséget az apró településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában