Fokozottan figyelnek a higiéniára a tapolcai hajléktalanellátásban

A járvány miatt életbe lépett rendkívüli intézkedések érintik a Tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállását és Nappali Melegedőjét igénybe vevőket is.

Tóth B. Zsuzsa

Magvas Zoltán intézményvezető szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat néhány lakó kivételével mindenki megértette és elfogadta

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A kialakult járványügyi helyzet nagy veszéllyel fenyeget minden embert. Kevés szó esik azonban a hajléktalanokról, illetve a hajléktalan-ellátásról – hangsúlyozta Magvas Zoltán intézményvezető. Mint mondta, az átmeneti szálláson jelenleg 47 személy él életvitelszerűen. Hozzátette, a hajléktalanok körében országszerte, így Tapolcán is magas azon személyek aránya, akik a koronavírussal szemben kiemelten veszélyeztetettek.

– Intézményünkben jelenleg 11-en vannak, akik 65 év felettiek, ők mindannyian krónikus betegségben szenvednek, de ez elmondható a lakóink 90 százalékáról is. Egyik fő feladatunk az alapvető szükségletek kielégítését biztosítani a rászorulók részére, így a tisztálkodást, a mosást, az étkezést, az éjszakai pihenést. A kialakult krízishelyzetben kiemelt figyelmet követel a személyi higiénia betartása és betartatása, ami gyakran nagy fokú türelmet és elhivatottságot igényel a dolgozóktól. A járvány miatt több szabályt be kellett vezetnünk, hogy csökkentsük a megbetegedés kockázatát. Ezért jelenleg látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben nálunk. Kizárólag orvoslátogatási céllal vagy munkába járás miatt hagyhatják el az intézményt a lakók. Ez nagy mértékben megnehezíti mind az intézmény dolgozóinak, mind a lakóinak a mindennapjait. Ez főként azok esetében igaz, akiknek nagy fokú a „szabadságigényük” – fogalmazott Magvas Zoltán.

Kiemelte: szigorú, következetes szabályokat hoztak, és aki nem tud megfelelni ezeknek, például az előírások ellenére elhagyja az intézményt, nem jöhet vissza ide. – Természetesen éjszakára a szabályszegők is bejöhetnek, de csak egy erre a célra kialakított, alacsonyabb szolgáltatási szintű, minden reggel fertőtlenített konténerházban tölthetik az éjszakát. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy néhány lakó kivételével mindenki megértette és a saját érdekében elfogadta a rendkívüli intézkedéseket. A lakóknak levetítettünk egy, a koronavírusról tájékoztató videófilmet, illetve a helyes kézmosásra is felhívtuk a figyelmet.

Magvas Zoltán intézményvezető szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat néhány lakó kivételével mindenki megértette és elfogadta
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Aki az intézményünk területére lép, kötelező számára a kézfertőtlenítés, de ez és a lázmérés napi rutin a lakóink között is. Utóbbit érintés nélküli lázmérővel végezzük naponta többször. Fokozott figyelmet fordítunk a személyi higiénia betartására, a fürdésre, a mosásra. Az intézmény minden helyiségét folyamatosan, kétóránként fertőtlenítjük – nyilatkozta a Naplónak Magvas Zoltán, aki a hat szakképzett kollégájával együtt mindenben segítséget nyújt a lakóknak a napi bevásárlásoktól kezdve a mentális támogatásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában