Hétvégén újra korlátozások lépnek életbe a Balaton-parti településeken

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd a jövő szerdai kormányülésen ismét áttekintik a helyzetet – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Tóth B. Zsuzsa, Kovács Erika

A múlt hét végén önkéntesek és polgárőrök is segítettek Badacsonytomaj zárva tartásában. Hasonló lesz a helyzet ezúttal is Fotó: archív

A jövőben ez lesz az általános gyakorlat: a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra, vagy lehet-e esetleg visszalépni a korlátozásokból, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást – mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. A balatoni önkormányzatok ezúttal is élnek a lehetőséggel.

A badacsonytomaji önkormányzat képviselő-testülete egyhangú támogatásával a polgármester a kormány felhatalmazása alapján húsvétkor rendeletben szigorította a kijárási korlátozást. Gyakorlatilag minden idegen számára zárva volt a város. Krisztin N. László polgármestertől megtudtuk, várható volt, hogy sokan jelennek meg a Balatonnál átutazók és a nyaralójukba igyekvők.

– A helyiek védelmében bevezetett szigorításokat a tomajiak többsége megértéssel és örömmel fogadta. A szabályok betartatása polgárőrök és önkéntesek feladta volt. A kampány ellenére ide érkező nem badacsonytomajiak többsége szintén megértette, miért vezettük be ezeket a szigorú szabályokat. Egy részük viszont méltatlankodott, szitkozódott. Mindezek ellenére a rendelet bevezetését utólag is szükségesnek látjuk, az intézkedéseket célravezetőnek ítéljük. A szlogenünk: Most zárva vagyunk, azért, hogy minél előbb visszatérhessen! – mondta a polgármester, és hozzátette: a következő hétvégén, szombaton nulla órától vasárnap éjfélig ugyancsak zárva lesz Badacsonytomaj.

A múlt hét végén önkéntesek és polgárőrök is segítettek Badacsonytomaj zárva tartásában. Hasonló lesz a helyzet ezúttal is Fotó: archív

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a húsvéti hétvége kedvező tapasztalatai alapján lezárja szombatonként, vasárnaponként és munkaszüneti napon a strandot és a Sirály parkolót. Lezárta a református templom alatti parkolót, bezárta a Somlyó hegyi kilátót és a Csere hegyi kilátót. Tilos tüzet gyújtani a Somlyó hegyi kilátó alatti és Merse parki tűzgyújtó helyeken. Nem lehet kitenni asztalokat a vendéglátó- és kereskedelmi helyek előtt. Arra kérte az embereket, hogy maszkban vásároljanak a helyi üzletekben.

Balatonfüreden továbbra is zárva van a 71-es főút alatti összes nagy parkoló. Nem lehet megállni a Huray utcai, a Borsos Miklós utcai, az Esterházy, illetve a Kisfaludy strandi parkolóban, illetve a Zákonyi úti mélygarázsban. Behajtani tilos táblát helyeznek el a Jókai utcában, a Kerek templomtól a Süllő utcáig, illetve a Táncsics és a Szabadság utcánál. Lezárják az Esterházy és a Kisfaludy strandot. Tihanyban sem nyitják meg a település központjában levő korábban lezárt parkolókat – közölte Tósoki Imre polgármester. Továbbra is egyirányú a közlekedés a Major és a Csokonai utcában, és nem lehet megállni a falu központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában