Katonai segítség érkezett a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetbe

Katonai sátrakat állítottak fel a farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben, melyekben a beérkező betegek Covid-19 szűrővizsgálata, illetve a kórházi dolgozók speciális védőruházatának fel- és levétele történik majd.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A sátrak felállítására azután került sor, hogy az intézet katonai sátrak biztosítását kérte a Magyar Honvédségtől. A kérésnek a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred Logisztikai Zászlóalja tett eleget, akik vasárnap a reggeli órákban megkezdték a sátrak felállítását.

A helyszínen Simon Gyula Mátyás alezredes, a farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet kórházparancsnoka érdeklődésünkre elmondta: előszűrő, illetve izolációs sátrakat állítottak fel. A betegfelvételi osztály előtti előszűrő sátornak kiemelt fontosságú szerepe van, mivel az intézmény betegellátást is folytat, ezért kell, hogy az előszűrés megtörténjen, így az esetleges Covid-19 vírusfertőzötteket ki lehessen szűrni.

- Dr. Medgyaszay Balázs főigazgató főorvossal a megbízatásom másnapján felvettem a kapcsolatot, azóta mindennap folyamatosan értékeljük, elemezzük az átalakítási feladatokat. A pulmonológia egyes, kettes és hármas osztálya Covid-19 betegek fogadására lett felkészítve, az ehhez szükséges infrastrukturális munkák a mai napon befejeződtek, itt a fertőtlenítés előkészítése folyik már, ennek érdekében is kiemelt fontosságú, hogy a sátrak felállításával időben végeztünk – fogalmazott az alezredes.

A felállított izolációs sátorban az egészségügyi személyzet, orvosok, szakápolók a speciális védőruhákba történő beöltözést hajthatják végre a nagyon szigorúan előírt protokollnak megfelelően.

Kórházparancsnokok egyébként március 30-a óta vannak jelen országszerte összesen több mint száz egészségügyi intézményben. Ezek közül ötvenegy kórházban a honvédség, a többi helyszínen pedig a rendőrség és a katasztrófavédelem állományából megbízott kórházparancsnokok segítik az intézmények vezetőinek munkáját.

Simon Gyula Mátyás alezredes a kórházparancsnoki feladatokról elmondta: – A feladatunk az, hogy a kórházat segítsük, a készletgazdálkodást folyamatos figyelemmel kísérjük, ezenkívül a kórház szükséges járványügyi rendszabályainak betartását ellenőrizzük, illetve amennyiben valamilyen szükség, igény merülne fel a betegellátás során, akkor abban is tudjunk azonnal segíteni, de természetesen orvosszakmai kérdésekbe nem szólhatunk bele. Feladatunkat közvetlenül a kórházparancsnokság törzsével összeköttetésben végezzük, a parancsnokunk Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, kórházfőparancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában