Tartós élelmiszerrel és higiéniai cikkekkel is segítenek a zircieknek

A Zirci Járási Szociális Szolgáltató Központ Ady Endre utcai épületében szájmaszkokat varró „műhellyé” alakult át a veszélyhelyzet kihirdetése után a foglalkoztatóterem, hogy enyhítsenek napjaink egyik legfontosabb védőeszközének hiányán.

Kelemen Gábor

Az intézmény munkatársai készítik a szájmaszkokataSegítő Kezek Háza foglalkoztatótermében. Balról Kajtárné Kovács Éva, Kerkápoly Alexandra és Rottenbücher Nóra

Fotó: Kelemen Gábor

– A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet az intézményünket is érintette. A jogszabály kiemelten kezeli a 65 év feletti, és még kiemeltebben a 70 év feletti korosztályt. Három feladatunk is van, melyek erre irányulnak: a szociális étkezés, az idősek nappali ellátása és a házi gondozás – mondta Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járási Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

Hozzátette, a munkájuk ezzel nem lett kevesebb, hiszen telefonon folyamatosan tartják a kapcsolatot az ellátottakkal, az ebédet kiszállítják, a házi gondozásban és a támogató szolgálat személyi segítésében igény szerint továbbra is folyik a bevásárlás, a gyógyszerbeszerzés. A pszichiátriai betegek, a fogyatékkal élők esetében eleinte ugyan nem tiltotta a jogszabály az intézményben való tartózkodást, de a krónikus betegségük és egyéb sérülésük indokolttá tette az otthonmaradásukat.

A szintén az intézményhez tartozó védőnői szolgálatban ügyeletet tartanak, a személyes találkozásokat az ÁNTSZ előírásainak megfelelően kerülniük kell, leszámítva a halaszthatatlan eseteket. Azok a munkatársak, akiknek a megváltozott helyzetben felszabadult egy kis idejük, nekiláttak a szájmaszkok készítésének. A hiánycikknek számító eszközhöz az anyagot a zirci önkormányzat megbízásából és költségvállalásával szerezték be. Zirc városa térítésmentesen biztosítja a lakosság számára a maszkokat, az ezzel kapcsolatos igényeket telefonon és e-mailen lehet jelezni. Az intézményvezetőtől megtudtuk, április 15-ig 1275 maszkot szállítottak ki a helyieknek és juttattak el többek között a sürgősségi feladatot ellátók, a helyi boltok dolgozói részére. Közel ötszáz maszk van még készleten, de igény szerint folytatják a varrást.

Az intézmény munkatársai készítik a szájmaszkokat a Segítő Kezek Háza foglalkoztatótermében. Balról Kajtárné Kovács Éva, Kerkápoly Alexandra és Rottenbücher Nóra Fotó: Kelemen Gábor

Nagyné Fáró Katalin megjegyezte, nemcsak a munkatársaik, hanem a Gyűszűkék Foltvarró Klub tagjai, a helyi óvoda dolgozói is készítenek szájmaszkokat az általuk biztosított alapanyagból, és másokról is tud, akik tőlük függetlenül, önkéntesen vállaltak ilyen tevékenységet a városban.

A Zirci Járási Szociális Szolgáltató Központ tavaly karácsonyi jótékonysági vásárt szervezett, az intézményvezető pedig akkor még nem gondolta, hogy a befolyt adományra minden eddiginél nagyobb szükség lehet. A bevételből 31 ezer forint értékben tartós élelmiszert és higiéniai termékeket vásároltak, ezekkel elsősorban azokat a családokat szeretnék segíteni, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Húsvét előtt hat adománycsomagot juttattak el egyedülálló személyeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában