Teszteli dolgozóit a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet

Nem küldtek haza beteget a kórházi ágyak felszabadítása miatt a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetből.

Marton Attila

Medgyasszay Balázs, a tüdőgyógyintézet főigazgatója

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ahogyan már beszámoltunk róla, az egészségügyi intézményeknek április 19-ig kellett a kórházi ágyak felét felkészíteniük a koronavírus-fertőzöttek ellátására.

Ezen a héten már két elkülönített osztályon tudják fogadni a Covid-19-cel fertőzött betegeket, mondta el érdeklődésünkre Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója. Hozzátette, a halasztható rehabilitációs kezelésekre utalt betegeket nem vették fel, a kivizsgálásokat és kezeléseket gyorsított ütemben végezték az elmúlt napokban, hogy megfeleljenek az előírásoknak. A szükséges ágyszám eléréséhez azonban nem kellett beteget hazaküldeniük az intézményből, ahol jelenleg nem ápolnak koronavírusos beteget. Amennyiben a fertőzésgyanú felmerül egy betegüknél, akkor PCR-tesztet végeznek, amelynél az orrból és garatból vett váladékmintát elemzik.

Az intézet valamennyi dolgozóján gyorstesztet végeznek ezekben a napokban, az ujjbegyből vett vérminta vizsgálatával az ellenanyagot tudják kimutatni.

Medgyasszay Balázs, a tüdőgyógyintézet főigazgatója Fotó: Balogh Ákos/Napló

A főigazgató felidézte, az első intézkedéseket már jóval a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, két hónapja életbe léptették. Azóta a betegeiket kikérdezik az esetleges fertőző betegségek kialakulásában szerepet játszó tényezőkről. Az intézetben minden beteg és valamennyi dolgozó maszkot visel az ellátás során, a 65 év feletti munkatársaik, köztük két szakorvosuk elővigyázatosságból nem dolgozhat.

A veszélyhelyzet bevezetése után fel kellett függeszteni Veszprém megyében a mobil tüdőszűréseket, míg a veszprémi és ajkai tüdőgondozó járóbeteg-ellátási feladatait a farkasgyepűi intézet vette át, emelte ki a főigazgató, aki azt is elmondta, a munkaalkalmassági tüdőszűrő vizsgálatokat továbbra is elvégzik Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában