Tízezer textilmaszkot rendelt a pápai önkormányzat

Arcmaszkok készítését ajánlotta fel a városnak egy helyi textilipari vállalkozás. Az első hatszáz maszkot hétfőn vette át Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

Polgár Bettina

Az első hatszáz textilmaszkot hétfőn vette át Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője (jobbra)

Szalainé Tihanyi Andrea elmondta, jelenleg az Egyesített Szociális Intézmény minden dolgozóját el tudják látni védőeszközzel, elsősorban egyszer használatos sebészeti szájmaszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítőt biztosítanak.

– Bizonyos termékekből folyamatosan kapunk ellátást, nagyon jók a kapcsolataink a volt beszállítóinkkal, akik igyekeznek az igényeinket kiszolgálni. Emellett természetesen más forrásokból is igyekszünk bevásárolni ezen szerekből, hogy kellő mennyiségű készletekkel rendelkezzünk, ha esetleg elhúzódna a járvány – tette hozzá az intézményvezető.

A beérkező felajánlások kapcsán Szalainé Tihanyi Andrea kiemelte, az alapítvány részére több vállalkozó tartós élelmiszert ajánlott fel, két helyről már meg is érkezett az élemiszerszállítmány. Az egyik vállalkozó közel 500 ezer forint értékű, a másik pedig mintegy 300 ezer forint értékű tartós élelmiszert adományozott, amit a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai fognak kiosztani. Az adományokat is náluk helyezték el.

Emellett egy pápai textilipari vállalkozó is felajánlotta a segítségét arcmaszkok készítéséhez. – A múlt héten már többfajta prototípust is megnézhettünk, amiből kiválaszthattuk, melyik lenne a legalkalmasabb – magyarázta Szalainé Tihanyi Andrea.

Az első csomag hétfőn érkezett, ekkor 600 textil arcmaszkot vehetett át az Egyesített Szociális Intézmény vezetője. Megtudtuk, ezek a maszkok moshatóak, fertőtleníthetőek, és vasalni is kell őket, hogy elérjék a kellő hatásfokot. A textilmaszkok a koronavírus-fertőzéssel szemben nem jelentenek védelmet, azonban a viselésükkel másokat meg lehet óvni többek között a felső-légúti megbetegedések terjedésétől.

Szalainé Tihanyi Andrea elmondta, felmérik az intézményi igényeket, szeretnének-e ezekből a textilmaszkokból a kollégák, azonban elsősorban sebészeti szájmaszkokat fognak használni, ha pedig szükség lesz rá, akkor speciális szűrőmaszkokat. – Felmérjük azt is, az önkormányzati intézményekben milyen igény mutatkozik a nem egészségügyi és szociális ellátást biztosító területeken a textilmaszkokra.

Emellett szeretnénk juttatni az időseknek is, akik igénybe veszik nálunk az alapszolgáltatást, továbbá a Fogyatékosok Nappali Intézménye ellátottjainak, illetve azoknak az időseknek, akiket a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat kolléganői látnak el – tette hozzá.

Az első hatszáz textilmaszkot hétfőn vette át Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény vezetője (jobbra)

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere kiemelte, a járványveszély idején az Egyesített Szociális Intézmény teszi cselekvőképessé az önkormányzatot, mivel működteti a családsegítő hálózatot és az alapszolgáltatásokat, amelyeken keresztül elérhetőek a járvány idején fokozottan támogatásra szoruló pápaiak.Mint mondta, az összesen tízezer textilmaszkot az önkormányzat rendelte meg és fizeti, ezeknek a gyártása folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában