egy teremben maximum tíz tanuló

2020.05.05. 20:00

A történelem a mumus – A diákok felkészülten érkeznek az érettségikre

Országszerte több ezer diák vett részt ezidáig a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika érettségi vizsgákon, szerdán pedig történelem tantárgyból adhatnak számot tudásukról a diákok.

Horváth Virág

Krózser Vivien Diána könnyedén vette a magyar érettségi feladatait

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakközépiskolában négy szakgimnáziumi és három szakközépiskolai osztály, tehát több mint száz diák vesz részt az érettségi vizsgákon, továbbá hat SNI-vel rendelkező és három testnevelésből érettségiző diák szóban vizsgázhat le idén.

Gulkai László, az iskolai igazgatója a Napló kérdésére elmondta, a vizsgák lebonyolításánál az egészségügyi előírások szerint járnak el, vizsgák előtt és után is fertőtlenítik a termeket, egy teremben maximum tíz tanuló tartózkodhat. Csupán három tanuló döntött úgy, hogy nem kíván részt venni az érettségin.

– Az oktatók mindenben segítették a felkészülést, kisérettségit és próbaérettségit is szerveztünk, de természetesen más lett volna, ha az utolsó hónapokban is tarthatták volna a diákok a személyes kontaktust a tanárokkal – tette hozzá Gulkai László. Az igazgató elmondta, nem okozott gondot az érettségi megszervezésénél a megfelelő életkorú tanárok ügyeleti beosztása, a 86 fős tantestületből minden alkalommal húsz oktató van beosztva.

Tölgyes Réka tart a történelem érettségitől
Fotó: Horváth Virág/Napló

Tölgyes Réka, a Lovassy László Gimnázium végzős diákja úgy érzi, nincs oka félni az érettségi vizsgáktól. – Jól felkészítettek bennünket az érettségire, én tudatosan nem izgulok. A biológia érettségire nagyon sokat tanultam, nagyon magabiztos vagyok, viszont a szerdai történelem érettségitől egy kicsit tartok. Nem is gondolkodtam rajta, hogy visszalépjek a vizsgáktól, hiszen készültem az érettségire, és az a tervem, hogy állatorvosként vagy biológusként tanulok majd tovább.

Krózser Vivien Diána turisztika szakon végez a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakközépiskolában. A magyar nyelv és irodalom érettségi feladatainak megoldása nem okozott problémát számára. – Egyáltalán nem féltem a magyar érettségitől, de tulajdonképpen a többi tantárgytól sem, hiszen felkészültem rájuk. A magyar nyelv és irodalom érettségin a szövegértést könnyebbnek éreztem, mint amire készültem, illetve az érvelés is egyszerű volt szerintem. A novellaelemzésnél többet kellett gondolkodnom, de szerintem jól sikerült, kihoztam a maximumot belőle. A szerdai történelem érettségitől kicsit félek. Ott nagyon sok a téma, és nehéz mindent megjegyezni – mondta el a végzős diák. Vivien hozzátette, számára könnyebbséget jelentett volna, ha megtartják a szóbeli érettségit is, hiszen azzal javíthatta volna a végső jegyeit.

Krózser Vivien Diána könnyedén vette a magyar érettségi feladatait
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Korinek Elli, a Lovassy László Gimnázium végzős matematika tagozatos diákja is leginkább a történelem érettségitől fél, de úgy érzi, sikerült jól felkészülnie a vizsgákra. – A középszintű matematika érettségi szerintem nem volt se könnyebb se nehezebb, mint az elmúlt években. Úgy érzem, hogy jól sikerült, egyetlen nehezebb feladat volt benne, a legutolsó. Bízom benne, hogy kilencven százalék körül tudtam teljesíteni. A történelem érettségitől kicsit félek, mert az nem feltétlenül a megértésen alapul, hanem azon, hogy mennyi mindent tud az ember memorizálni az anyagból. Azt könnyebbségnek érzem, hogy nem kell belőle szóban felelni, azt viszont nem tudom, hogy javítana-e a végső jegyemen. Az esszé feladattól tartok a leginkább.

A diákok szerdán már a történelem érettségin vesznek részt, csütörtökön az angol, pénteken pedig a német írásbeli vizsgákat tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában