a kormányinfón kérdeztük

2020.06.20. 07:00

Lehet-e majd egyszerűen tesztet készíttetni a járványveszély elmúltával?

A „hobbiszerűen” végeztetett tesztelést nem támogatja az állam, a magán­egészségügyi szolgáltatóknál viszont bárki elvégeztetheti a saját költségére – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Osváth Sarolta

Barcs, 2020. május 11. Vért vesznek egy férfitõl koronavírusteszthez a Pécsi Tudományegyetem mintavételi pontján, egy barcsi orvosi rendelõben 2020. május 11-én A koronavírus-szûrõprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Napló az újra hagyományos módon megrendezett sajtótájékoztatón többek között arra kért választ a minisztertől, hogy a nyári időszakban, amikor beköszönt a kánikula, a fertőzésveszélyre való tekintettel szabályozzák-e a klímaberendezések használatát a bevásárlóközpontokban, a kórházakban, az egészségügyi intézményekben és egyéb közösségi helyeken. Milyen feltételeknek kell a berendezéseknek megfelelniük, illetve várhatóan lesz-e olyan hely, ahol megtiltják a klímaberendezések alkalmazását.

A hatóságok a nyári időszakban gyakrabban ellenőrzik majd a klímaberendezéseket – válaszolta Gulyás Gergely, majd kitért arra, hogy szerencsére az itthon használt klímaberendezések jelentős része nem forgatja, hanem kívülről fújja befelé a tiszta levegőt, így a járvány szempontjából nem jelent különösebb veszélyt a használatuk. A nyári melegben viszont kulcsfontosságú a berendezések gyakori tisztítása, ezt a hatóságok fokozottan ellenőrzik majd.

Lapunk arról is kérdezte a minisztert, hogy a járványveszély elmúltával lehet-e majd egyszerűen tesztet készíttetni, és ha igen, hol. Bizonyára továbbra is lesznek olyanok, akik szeretnék megtudni, hogy fertőzöttek-e, vagy átestek-e a fertőzésen, vagy bármi okból szükségük lenne negatív tesztre. Tervezik-e esetleg az egészségügyben vagy az állami járványügyi szervezetnél ilyen tesztállomások kijelölését, felállítását?

Gulyás Gergely válaszában kifejtette, hogy az országban eddig mintegy negyedmillió tesztet végeztek el. A Covid-19 teszteléssel való kimutatása esetenként 15–20 ezer forintjukba kerül az adófizetőknek. Ezért csak kifejezetten egészségügyi okokból, gyanú esetén, orvosi javaslatra készülhet a szűrés ebben a formában. A „hobbiszerűen” végeztetett tesztelést nem támogatja az állam, a magán­egészségügyi szolgáltatóknál viszont bárki elvégeztetheti a saját költségére – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában