Fizetés, ellátás, költségtérítés

2020.06.10. 20:00

Új lehetőség a fiataloknak az önkéntes tartalékos katonai szolgálat

A Magyar Honvédség is részt vesz a koronavírus-járvány utáni munkahelyteremtésben, és bevezette az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálat egy speciális formáját. Ez a szolgálati lehetőség része a kormány gazdaságvédelmi akciótervének.

Molnár Sándor

Hat hónapos kiképzés vár a tartalékosokra Fotó: Magyar Honvédség/Schucha Ádám

A honvédség országszerte 25 helyszínen tervez alapkiképzést indítani, elsősorban az olyan 18 és 50 év közötti állampolgárok részére, akik a járvány miatt veszítették el a megélhetésüket.

Az első alapkiképzések tervezetten július elsején indulnak, melyekre az állást keresők a toborzóirodáknál jelentkezhetnek, és az egyszerűsített egészségügyi szűrővizsgálat után hat hónapos kiképzés vár rájuk. Veszprém megyéből jelenleg Várpalota szerepel a 25 képzési helyszín között. A cél az, hogy a jelentkezők a lakóhelyükhöz minél közelebb vállalhassanak szolgálatot. Hat hónapos kiképzésük napi nyolc órában történik, és az általános katonai ismeretek mellett alap-, lövész-, valamint szakkiképzés vár rájuk tantermi és gyakorlati foglalkozásokkal vegyítve. Az illetményük havi bruttó 161 ezer forint lesz, amely lényegesen több, mint bármilyen munkanélküli- vagy szociális ellátás, tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy a bajba került családok egzisztenciális biztonsága ne rendüljön meg.

– Az utóbbi időben Veszprémben is megnőtt az érdeklődők száma, ezért július elsejével 30-40 fővel szeretnénk elindítani a képzést Várpalotán. Ha valaki a kiképzés során, illetve utána úgy dönt, hogy szeretne szerződéses vagy tartalékos katona lenni, és a későbbiekben a Magyar Honvédségen belül, akár Veszprém megye hat alakulatának valamelyikénél képzeli el a jövőjét, akkor igyekszünk neki itt beosztást találni. A jelentkezők fél év után visszatérhetnek a civil életbe, de kérelmükre a honvédség akár újabb hat hónappal meghosszabbíthatja a szolgálatot – mondta el lapunknak Soós Gyula őrnagy, a veszprémi toborzóiroda vezetője.

Hat hónapos kiképzés vár a tartalékosokra Fotó: Magyar Honvédség/Schucha Ádám

Speciális önkéntes tartalékos katona bárki lehet, akinek van erkölcsi bizonyítványa és megfelel az alkalmassági vizsgálaton. A jelentkezők a képzési ciklus végén aláírják a katonai életre vonatkozó esküt, és kiképzett hadköteles tartalékos katonává minősítik őket. Kötelező szerződési időtartam nincs, a szolgálat közös megegyezéssel bármikor felbontható. A 161 ezer forinton felül utazásiköltség-térítést, ruházati ellátást és a képzés idejére ingyenes étkezést is biztosítanak számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában