egyház

2020.06.22. 07:00

Utat mutat, gondoskodik rólunk – Úrnapi szentmise Veszprémben

Úrnapján a veszprémi Szent Mihály-­bazilikában Udvardy György érsek mutatta be a szentmisét Nagy Károly címzetes apát, kanonok plébánossal és Felker Zsolt káplánnal.

Napló

Isten ajándékát ünnepeljük, aki életünk, hitünk középpontja – mondta Udvardy György érsek (középen)

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Jézus Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön tartja minden évben a katolikus egyház, Magyarországon azonban az ezt következő vasárnapon ünneplik. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa terjesztette ki az egész latin egyházra a hit és a kultusz válaszaként azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézus Krisztusnak az eucharisztiában való jelenlétét.

– A mai vasárnap különös módon ünnepeljük az eucharisztiát. Isten életét bennünk, Isten ajándékát, aki életünk, hitünk középpontja. Tökéletesen kifejezi istenkapcsolatunkat a csöppnyi kis kenyér, ami itt, az oltáron átváltozik Krisztus testévé, a bor pedig Krisztus vérévé – mondta szentbeszédében az érsek. Majd arról beszélt, hogy Isten utat mutat nekünk és mindig gondoskodik rólunk, ahogy tette a pusztában vándorló néppel is. Az a kenyér az ígéretet jelentette a vándorló nép számára, azonban azt megették és meghaltak. Jézus viszont táplálékul adja magát nekünk, ha az élet kenyerét esszük, örök életet kapunk.

A főpásztor kiemelte, szükségünk van hitünk döntésére, hogy vasárnapról vasárnapra eljöjjünk és magunkhoz vegyük Krisztus testét és vérét. Hiszen Ő erőforrás, az ígéret földjére vezet bennünket, Isten teljességét és az ember teljességét adja oda.

Isten ajándékát ünnepeljük, aki életünk, hitünk középpontja – mondta Udvardy György érsek (középen)
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szentmise után a hagyományoknak megfelelően a Szentháromság téren tartották a körmenetet, az oltárokat a Szaléziánum, illetve a plébánia kapualjában, az érseki palotánál és a Szentháromság- szobornál díszítették fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában