Magasra jutott az Űrbatyu II

2020.08.22. 07:00

A világűr peremének meghódítását tűzték ki célul

Több mint 30 ezer méter magasra jutott az Űrbatyu II magaslégköri ballon, amelyet a várpalotai Thury-vártól engedett a magasba augusztus 20-án délelőtt a Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE).

Szabó Péter Dániel

Több száz érdeklődő gyűlt össze a Thury-vár mellett az Űrbatyu II felbocsátására

Fotó: Szabó Péter Dániel

Több száz érdeklődő gyűlt össze az eseményre a Thury-vár mögött, ahol már kora reggeltől serénykedtek a BCSE tagjai. Összeállították a két kilogramm tömegű nikecelldobozt, az űrbatyut, amelyben többek között nagy felbontású, 360 fokos képalkotásra képes kamerák, GPS és nyomkövető rendszer kapott helyet, no meg Sztratosz Feri, a Lego-figura, aki ismét a világűr peremének meghódítására indult.

Tavaly nyáron Ajkról engedték fel az égbe az első Űrbatyut, amely 26 532 méter magasra jutott. A Várpalotáról elindított második ballon a szervező egyesület reményei szerint 30 ezer méternél is magasabbra repül – mondta Veisz András, a BCSE alelnöke. Az Űrbatyu projekt vezetője hozzátette, a héliummal megtöltött ballon átmérője a földön két méter, ám a megcélzott 30 ezer méter feletti magasságban 15 méteresre növekszik.

Több száz érdeklődő gyűlt össze a Thury-vár mellett az Űrbatyu II felbocsátására
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az Űrbatyu II-t a BCSE tagjainak társaságában azok a gyermekek (Bojtár Szilvia, Farkas Dóra, Tarcsa Vivien Anna, Mészáros Vivien, Molnár Ádám, Bódis Eszter Zsó- fia) engedhették a magasba, akik a legjobban szerepeltek az egyesület tavasszal meghirdetett rajz-, vers- és esszéíró pályázatán. A start előtt Molnár Ádám erre az alkalomra íródott költeményét is elszavalta, majd a közös visszaszámlálást követően az égbe engedték a magaslégköri ballont.

Az előrejelzés jól sikerült: néhány órával később a Tolna megyei Dúzs község melletti erdőben, egy fán lógva találták meg az eszközt, ami a tavalyi rekordot megdöntve 30 600 méteres magasságig jutott. A BCSE tagjai elmondták, a következő napokban elemzik a felvételeket és az összegyűjtött adatokat, majd ősszel visszatérnek Várpalotára, hogy képes előadásban számoljanak be a küldetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában