Összefogás

2020.08.25. 07:00

Bölcsőátadási ünnepséget rendeztek Magyarpolányban

Immár a 60. bölcsőátadási ünnepséget rendezték a településen. Az utóbbi héten három újszülött és családja kapta meg a különleges ajándékot. Idén még várható több baba születése, úgyhogy a bölcsők száma egyre növekszik.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József

Amint arról lapunkat tájékoztatta Kauker Lászlóné ötletgazda, öt éve folyamatos az összefogás, amelynek köszönhetően a helyi újszülöttek családjait meglátogatják az ajándékokkal. Egy bölcsővel, amelyet addig használ a kisbaba, ameddig ki nem növi. A család kap egy komatálat is, amely egy tüskevári fazekas munkája, és a helyi pék által adományozott süteménnyel megtöltve adják át két kistányér kíséretében, valamint az önkormányzat 20 ezer forintos ajándékcsomagjával és 50 ezer forintos támogatásával együtt.

A kezdeményezés öt éve indult, akkor, amikor Kaukerné második unokája megszületett. – Bölcsőbe tettük, hogy mindig ott tudjon lenni, ahol mi tartózkodunk. Akkor azon gondolkodtam, hogy egy bölcső nincs eléggé kihasználva, mivel azt csak féléves koráig tudja használni egy kisded. Továbbadhatnánk, de mi lenne, ha lennének olyan bölcsők, melyeket szintén továbbadnánk másoknak a faluban. A gondolatot tett követte. Nyugdíjamból vásároltam egy bölcsőt a falu újszülöttei részére. Majd a nyugdíjasklubban elmeséltem, hogy mit szeretnék, és a tagok nagyon segítőkészek voltak, huszonnyolc ember adta össze egy újabb bölcső árát. A harmadikat, egy antik bölcsőt adományként kaptuk.

Magyarpolányban évről évre egyre több bölcsőre van szükség. A képen balról jobbra Grőberné Adorján Renáta, Grőber Mátyás, Grőber József, Kauker Lászlóné, Meinczinger Attila, Miskó Tünde, kezében az újszülöttel, Horváth Ádám Lajossal, valamint Horváth Attila látható Fotó: Györkös József

Azt hittük, hogy e három bölcső elég lesz, amennyiben hat gyermek születik évente. Csakhogy kevésnek bizonyult, így újabb lehetőség után kellett nézni. Az önkormányzathoz, valamint magyarpolányi vállalkozókhoz fordultam segítségért, szerencsére az ügy mellé álltak. Kilenc vállalkozó pénzbeli adományával segített, hogy újabb bölcsők készülhessenek. A csodálatos bölcsőket helyi mesteremberek készítették. Ennek köszönhetően ma már tíz bölcső jár körbe-körbe Magyarpolányban. A bölcsőkre táblácskák kerülnek, az újszülöttek nevével, születési dátumával. Így amikor a gyermek felnő, láthatja, hogy őt egykor melyikben ringatták. Ez is egyfajta kötődést jelenthet Magyarpolányhoz. A helyben élő fiatal családok örömmel fogadják az ajándékot, ez pedig megerősít bennünket abban, hogy nemcsak kapni, hanem adni is öröm – mondta az ötletgazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában