"egy nyelvet beszélünk"

2020.08.30. 15:30

Kopjafát avattak Vilonyán Trianon 100. évfordulója alkalmából

Kopjafát avattak a református templom udvarán a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából. Az avató ünnepséget a református istentisztelet után tartották, melyen Bikádi László Károly lelkész az eseménnyel kapcsolatos gondolatait osztotta meg.

Sági Ági

Az ünnepségen Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy történelmünkben keserű emlékek is vannak, ezek között az egyik legfájóbb a trianoni békediktátum. De bármennyire fáj a Trianon által okozott seb, lelkünk mégis gyarapodott és megtanította a magyar nemzetet az összetartásra.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Trianon rávilágított annak a vérszerinti kapcsolatnak a fontosságára, amit az átrajzolt országhatárok megpróbáltak elpusztítani, mi mégis erőt merítettünk belőle és ez az erő tartja egyben ma is a magyarországi és külhoni magyarokat. Ami fáj, abból erőt merítünk, ami szét akar szakítani az még inkább összekovácsol bennünket- mondta el Ovádi Péter, aki a méltatta Vilonya és Nyitracsehi huszonöt éves testvérvárosi kapcsolatát is.

Szakács Árpád Lovas István díjas újságíró ünnepi beszédében elmondta, hogy a kopjafa arra figyelmeztet, hogy múlt nélkül nincs jövő, és a múlt ismerete nélkül értelmezhetetlen a jelen is.

Fotó: Sági Ági/Napló

- A magyarságot megsemmisíteni akaró erők a legdurvábban a múltunkat akarják eltörölni, kiradírozni a tudatunkból. Elsősorban azokat a személyeket, intézményeket, közösségeket próbálták felszámolni az internacionalizmusra épülő tömeggyilkos nemzetközi balliberális világ hazai zsoldosai, amelyek és akik a magyarság múltját és tradícióját ápolták- mondta el Szakács Árpád.

- Ahogy körülnézünk ezen a területen láthatjuk, hogy maga a történelem van velünk. Itt van mellettünk egy Árpád-kori templom. Mögötte egy középkori épület, a parókia épülete. Itt a kertben a szovjet sírok, mögöttük- bár üresek a német sírok is. Ezek mind- mind jelképek. A szovjet sírok jelképezik, hogy egy volt szuperhatalom, a Szovjetunió már a föld alatt van. A német sírok jelképezhetik, hogy egy másik birodalmi törekvés került a föld alá. A kopjafa jelképezi, hogy Magyarország vagy a Szent korona országa nem került a föld alá, hanem ezer, vagy még több év után ugyanúgy áll, Isten felé tekint-mondta el Kardos Sándor Vilonya alpolgármestere.

 

A kopjafát Tóth Gyula készítette, munkáját az ünnepségen is megköszönték. A Vilonyai népdalkör és a nyitracsehi férfi dalkör katonadalokat énekelt, majd koszorúkat helyeztek el a kopjafánál. A kopjafán több felirat is olvasható: „Vilonya – Nyitracsehi – egy nyelvet beszélünk. Egy község a térképen Vilonya, de nekünk ennél sokkal több. Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában