Az iskolarendőrügy más megvilágításban

2020.08.18. 07:00

Miért láttak lehetőséget egy iskolarendőr fogadásában?

A pedagógusokat, a szülőket, de a gyerekeket sem hagyta hidegen a közelmúltban megjelent hír: az Országgyűlés határozata alapján szeptember 1-jétől, kérés vagy kirendelés alapján hazánk 491 intézményében (288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben) iskolaőrök kezdik meg munkájukat. Az iskolarendőrök, iskolaőrök a rendőrség munkavállalói lesznek, toborzásuk folyik.

Őrsi Ágnes

Forrás: pixabay

A 203 szakképzési intézmény között van a Veszprémi SzC SÉF Vendéglátás–Turizmus Technikum és Szakképző Iskola is. Németh Katalin, az iskola igazgatóhelyettese sérelmesnek érezte a hír „tálalását”, hiszen nem mindegy, hogy egy intézményt kívülről kell megrendszabályozni, vagy arról van szó, hogy a lehetőséggel munkája kiteljesítése érdekében él a pedagógusközösség.

– A SÉF iskola ebben a tanévben ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. Tizenöt éven át állami feladatokat ellátó magániskolaként működtünk, majd 2016-ban hetedik tagintézményként csatlakoztunk a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz. Egy iskolaévben öt évfolyamon ötszáz diák tanul intézményünkben, ők a vendéglátás–turizmus ágazat szakképesítéseinek különböző szintjeivel ismerkednek. Mivel a diákjaink motiváltak és érdekli őket az, amit tanulnak, nemcsak a versenyeredmények jók, de fegyelmezési gondok is ritkán adódnak. Egyetlen olyan esetet sem tudok megemlíteni, ami fegyelmi eljárást vont volna maga után – sorolta az iskola igazgatóhelyettese.

– Mi a párbeszéd intézménye vagyunk, és a tanulóinkat is az erőszakmentes kommunikációra neveljük. A legutóbb egy diák éppen azt fogalmazta meg, hogy az iskolánk valóban a nyugalom szigete. Nos, mi ezen a jövőben sem kívánunk változtatni – összegezte a tényeket Németh Katalin.

Hogy mégis miért láttak lehetőséget egy iskolarendőr fogadásában? Először is nevezzük a szeptember 1-jén belépő kollégát rendvédelmi munkatársnak! Mert erről van szó; ha van, akihez rendkívüli esetben fordulni lehet, akkor nem kell egy pedagógust kivenni a munkából, nincs lyukasóra bármilyen történés miatt, a dolog úgy oldódhat meg, hogy semmiféle zökkenőt nem okoz a tanítási folyamatban.

Németh Katalin, a SÉF iskola igazgatóhelyettese
Fotó: Örsi Ágnes

Milyen rendkívüli esetre lehet gondolni? Mindenki volt egyszer diák, tanúja lehetett baleseteknek, „véletlen” eltűnéseknek, adódhattak műszaki zűrök. Ha hozzávesszük bizonyos „bélyegárusok” feltűnését az iskolák körül, magukról megfeledkezett felnőttek jeleneteit, könnyen belátható, milyen jó, ha van szakember, akihez adott esetben fordulni lehet.

– Úgy gondolom, valamennyi intézmény számára megfontolandó az iskolarendőr, iskolaőr foglalkoztatása.

A szülők is nyugodtabbak, ha az iskola ily módon is gondoskodik a gyermekük biztonságáról, a rendről és a fegyelemről. Ráadásul végre nem a pedagógust kell még egy pluszfeladattal terhelni, amikor például az udvar felügyeletét kell megoldanunk.

Az általános iskolák kifejezetten hálásak lehetnének, ha lenne egy rendőr, aki szemmel tartaná az iskola környékét, de a nagyoknak is fontos, hogy tudják, bármi felmerül, az iskolarendőrhöz azonnal fordulhatnak, hiszen ő állandóan jelen lesz – zárta gondolatait Németh Katalin, a SÉF iskola igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában