megújulnak a veszprémi vár épületei is

2020.08.06. 17:30

Nagyvonalú állami támogatást kap az Európa Kulturális Fővárosa program

2023 végéig ötvenmilliárd forint kormányzati támogatást kap az Európa Kulturális Fővárosa program, míg az érsekség negyvenmilliárd forintból újíthatja meg a veszprémi vár épületeit a következő években, jelentette be Navracsics Tibor kormánybiztos csütörtökön.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A kormánybiztos elmondta, a támogatás a program stabil finanszírozását teszi lehetővé, az erről szóló kormányhatározat szerdán jelent meg. Ebből kiderül, 2020-ban programfejlesztésre és infrastrukturális beruházásra 11 milliárd, jövőre 5 milliárd, 2022-ben 22,5 milliárd, míg 2023-ban 11 milliárd forint áll a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. rendelkezésére. Navracsics Tibor emlékeztetett, bár az EKF-cím európai uniós program, de nemzeti forrásokra épül, az unió a program lebonyolításának évében ad jelképes támogatást a cím nyertesének. A kormánybiztos kitért rá, tavaly 500 millió forinttal, míg idén ötmilliárd forinttal – amelynek egy részét a koronavírus-járvány miatt utóbb átcsoportosították, de később megkapja ezt az összeget a város – támogatta az állam a programot. Hangsúlyozta, a kormányhatározat az Európa Kulturális Fővárosa 50 milliárd forintos kormányzati támogatása mellett a Veszprémi Főegyházmegye 40 milliárd forinthoz jut 2024 végéig.

Ovádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula és Udvardy György Fotó: Penovác Károly/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, a kormány bőkezűen járul hozzá Veszprém és a Bakony, Balaton térség közösen megvalósítandó víziójához.

Hozzátette, a forrásból régóta üresen álló ingatlanok – például az egykori veszprémi gyermekkórház – újulnak meg, valamint fejlesztik a közlekedési infrastruktúrát is.

Megszépül a vasútállomás és környezete, felújítanak több városba vezető utat, továbbá rekonstrukciót végeznek több kulturális intézményen. Megjegyezte, nagy lehetőség a város és a térség előtt az EKF-cím, a cél Veszprém számára, hogy a legélhetőbb közép-kelet-európai várossá váljon az időszak végére, amelyhez a kormányzati támogatás segítséget ad.

Udvardy György veszprémi érsek elmondta, a Veszprémi Főegyházmegyének ítélt támogatás lehetővé teszi a vár épületeinek egységes szemléletű megújítását. Az állami forrás révén a vár szinte valamennyi épülete megújulhat, így az érseki palota több épületrésze, a Boldog Gizella és a Szent György kápolna. A Körmendy-palotában az egyház gyűjteményének bemutatását lehetővé tevő kiállítóteret alakítanak ki, a régi szeminárium épületében többfunkciójú zarándokszállást alakítanak ki, és felújítják a Szent Mihály-székesegyház belső terét, altemplomát. Az évek óta üresen álló volt piarista gimnázium és a mellette lévő rendház új funkciót kap: négycsillagos szálloda, konferenciaterem és étterem kap helyet az épületekben.

Udvardy György veszprémi érsek Fotó: Penovác Károly/Napló

Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kormány szívén viseli Veszprém és a régió ügyét, a Modern városok programban közel 100 milliárd forint beruházás érkezik ezekben az években a megyeszékhelyre, például új versenyuszoda épül, továbbfejlődik az állatkert, valamint a déli elkerülő út megújítása is térségi szerepet tölt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában