rendkívüli közgyűlés

2020.08.19. 20:00

Szeptembertől új menetrend lép életbe – Parkolóházat terveznek

A V-Busz menetrendjének módosításáról és a vérellátó parkolójának önkormányzati tulajdonba kerülésének kezdeményezéséről is döntöttek a képviselők a szerdai rendkívüli közgyűlésen.

Marton Attila

busz helyijárat menetrend illusztráció

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szeptembertől életbe lépő menetrendi módosítások javítják a Dózsavárosba és a Csererdő városrészbe való esti eljutást, és segítik a Görgey Artúr utcai oktatási intézmények elérését. A 13-as vonalon úgynevezett misejáratot közlekedtetnek szombaton és vasárnap.

Észszerűsítik az éjszakai közlekedést négy járat törlésével. Megszűnik a város északi részén lévő hipermarket irányába közlekedő hetes járat, helyette a 7A járat közlekedik. A változtatások éves szinten mintegy 19,5 millió forint megtakarítást jelentenek a busztársaságnak. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, legutóbb tavaly decemberben módosítottak a menetrenden, azóta azonban több lakossági igény is felmerült, ezekre a rendelkezésre álló költségvetési keretek között igyekeztek választ adni. A testület döntése nyomán kezdeményezi a város a vérellátó mögötti terület – amely jelenleg állami tulajdonban és a kórház vagyonkezelésében van – ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését. A közel kétezer négyzetméteres területre – amely jelenleg egy 80 férőhelyes parkoló található – többszintes, akár 200 gépjármű befogadására alkalmas parkolóház építését tervezi a város, a tervek legkésőbb jövő év elejére készülnek el.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) a 8-as főút veszprémi déli elkerülőjének fejlesztését megelőző egyeztetésekről érdeklődött. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, 2011 őszén tartottak lakossági fórumot, amelyet követően decemberben fogadta el a közgyűlés egyhangúlag a rendezési terv azon módosításait, amelyek lehetővé teszi a mostani fejlesztést.

Szeptembertől több helyi járat menetrendje is módosul
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kovács Rajmund független képviselő a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban kérdezte a polgármestert. Porga Gyula elmondta, 21 370 maszkkal rendelkezik a Polgármesteri Hivatal, amelyből tízezret Veszprém kínai partnervárosa, Ningbo ajándékozott a megyeszékhelynek, emellett megfelelő mennyiségű felület- és kézfertőtlenítő, gumikesztyű áll az önkormányzat rendelkezésére. Gerstmár Ferenc képviselő (MSZP-LMP-P) azt kérdezte a polgármestertől, hogy a társasházak esetében a lakástulajdonosok vagy a társasház rendelheti-e meg a házhoz menő lomtalanítást? A képviselő kérdésére írásban válaszol a polgármester.

A közgyűlés arról is döntött, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelyben minden politikai frakció és Kovács Rajmund frakcióhoz nem tartozó képviselő is helyet kap. A konzultatív testület az előkészítéstől kezdve lehetőséget kap az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém 2023 program döntéseinek nyomon követésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában