űrbatyu II

2020.08.19. 16:00

Sztratosz Feri ismét repül – a bakonyi csillagászok Várpalotáról indítják a második Űrbatyut

A küldetés egyik érdekessége, hogy az amatőr csillagászok úgy tudják, Magyarországon ők küldenek fel elsőként a világűr mezsgyéjére, várhatóan 30-36 kilométer magasságra 360 fokos kamerát, amelyben azt is tesztelik, hogy az eszköz milyen magassági és hőmérsékleti körülményekig marad működőképes. 

Tisler Anna

Forrás: egyesület

Az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület Várpalotáról, a Thury vár mellől, augusztus 20-án 9 órakor indítja az Űrbatyu II. elnevezésű magaslégköri ballont. A visszaérkezés után az egyesület tagjai elmentik az adatokat, így azok elemzése után megtudják, hogy a műszer, és fedélzetén a Lego kapitány, Sztratosz Feri hány méter magasságig jutott fel a világűr határában, és milyen útvonalon járt.

A ballonban levő APRS modul segítségével itt a földön egy egyszerű okostelefonnal is követhetjük a repülési adatokat.

A felengedést követően az egyesület tagjai azonnal útnak indulnak, hogy az adatok alapján kövessék a ballont, és a földet érés pontos helyét is megtalálják. A projektről már korábban is beszámoltunk. Az erre vonatkozó cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Az Űrbatyu I. tavaly július 20-án szállt fel az ajkai sportcentrum területéről, akkor 26 kilométer magasságig jutott és csodálatos felvételeket készített a Balatonról és Magyarországról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában