A vájárok emlékére

2020.09.07. 11:00

A zirci bányászokat Faller Jenő, az egykori dudari bányaigazgató unokája köszöntötte

Hagyományos, immár a 70. bányásznapi megemlékező ünnepséget rendezték meg a hétvégén Zircen, a pintér-hegyi Park­erdőn. A pandémia második hulláma miatt a szervezők törölték a szórakoztató programokat, ám a dicső múlt és az elődök emlékezete ezúttal sem merült feledésbe.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünnepet és a bányászokat Faller Jenő köszöntötte, aki annak a szép emlékű Faller Jenőnek az unokája, aki többek között Dudaron volt bányaigazgató. – Úgy nőttem fel, hogy olyan kifejezéseket használtak otthon, mint ásványvagyon, vájár, csille. Azoktól a rokonaimtól, őseimtől, szüleim barátaitól hallhattam ezeket, akik a magyar szénbányászat területén hosszú évtizedekig dolgoztak – fogalmazott a neves vendég, aki beszélt családja történetéről is.

Mint mondta, ősei évszázadokra visszamenőleg adtak bányamérnököket a hazának, ő pedig nemcsak a nagyapjának köszönhetően beszélhetett a zirci megemlékezésen, hanem azért is, mert 65 éve Zircen született, és édesapja bányamester volt. Hozzátette: a Fallerek családjukat a németországi Fekete-erdőből eredeztetik.

Az első írásos emlékük is fekete-erdei, 1609-ből. Ekkor egy ősük, Faller Krisztián ott volt bányász. A 19. században elődeik, Faller Gusztáv bányász és Faller Károly kohász Selmecbányán öregbítették a család nevét: ők alapították az ottani egyetemet. A nagypapáról aztán Zircen utcát, Várpalotán pedig szakiskolát neveztek el. Neki köszönheti a térség a vasutat, ugyanis ő „hozta ide” azt a bánya kapcsán. Évekkel később létrehozta Sopronban a bányászati múzeumot – emlékezett Faller Jenő, aki szót ejtett érdekességképpen arról is, hogy George Washington egykori amerikai elnök csakúgy bányamérnök volt, mint Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet pártfőtitkár és miniszterelnök.

Faller Jenő ősei évszázadokra visszamenőleg adtak bányamérnököket a hazának Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A bányamérnökök kultúrmissziót is betöltöttek, kezdve onnan, hogy a sokszor írástudatlan bányamunkásokat megtanították írni-olvasni, egészen odáig, hogy nagyapám a Bakony szinte összes kistelepüléséről monográfiát írt – mondta Faller Jenő.

A Bányászemlékműnél elhelyezték a megemlékezés virágait a jelenlévők, köztük Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter zirci polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában