szimbolikus jelentőséggel bír

2020.09.18. 17:30

Az egykori Berta kórház ódon épülete ismét hasznossá válik a közösség számára

Átadták Devecserben a több mint 200 millió forintos beruházással felújított egykori járási Berta kórház épületét, amelyben mostantól szociális ellátások működnek.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Órára pontosan a város életében fontos szerepet betöltő kórház építésének 110 évfordulóján, pénteken adták át hivatalosan az épületegyüttest, amelynek egy része teljesen megújult mostanra.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő avatóbeszédében úgy fogalmazott, nemes célt tűzött ki maga elé Devecser városa, amikor arról döntött, hogy a legelesettebbek, a rászorulók, az időskorúakról történő gondoskodás céljára hasznosítja a megújult épületegyüttest.

- Egy település életében vannak virágzó korszakok és nehezebb időszakok, így volt ez Devecser életében is.

A Berta kórház nevét Lopkovicz Berta grófkisasszonyról, gróf Eszterházy Ferenc feleségéről kapta, aki nagy mecénása volt ennek az ügynek.

Hiszen annak idején egy év alatt épült fel a kórház, amely hamarosan el is kezdte működését. Aztán az intézményt leépítették, bezárták a nehéz időkben, annak ellenére, hogy budapesti színvonalú egészségügyi ellátást kaphattak itt a betegek a '30-as évek végén. A megye akkori társadalma is fontosnak érezte az építkezést, különösen az egykori ajkai bányabalesetet követően – mondta a képviselő és leszögezte, hogy aki valamit megújít, az mindig a jövőt építi.

Ferenczi Gábor elmondta, hogy 1910. szeptember 18-án 11 órakor, éppen 110 éve nyitotta meg kapuit az egykori devecseri járási Berta kórház.

- Kettős ünnep az avatás napja. Köszöntjük a város egyik fontos épületegyüttesének megújulását és azt, hogy a Dunántúl egyik legkorszerűbb intézménye körvonalazódik az egykori járási Berta kórház területén.

Rendkívül szimbolikus jelentőséggel bír mindannyiunk számára az épület, hiszen ezer szállal kötődnek hozzá a közösség tagjai.

Az ódon falak ismét hasznossá válnak a közösség számára. 1996 decemberéig a kórház jelentős szerepet töltött be a helyi és környékbeli lakosság ellátásában, aztán az elmúlt 24 év az enyészet időszaka volt. Mostanra a főépület és az ahhoz kapcsolódó részek megújultak, a melléképületek felújítása elkezdődött. A beruházás 120 millió forint feletti uniós támogatásból valósult meg, a város önkormányzata és a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ezen felül több mint 80 millió forintot áldozott a felújításra. A költséghatékonyság jegyében egy helyen lesz itt a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, az idősek nappali ellátása és a Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat. Nagy szeretettel fogadjuk a falak közé a város idősklubjait is – mondta a polgármester.

Bereczky Nóra, a járási hivatal vezetője üzenetében jó erőt, egészséget kívánt a dolgozóknak. A kórház építésének 110. évfordulója és a felújítás emlékére készített márványtáblát Ferenczi Gábor és Czeidli József tanár leplezték le, majd Kovács Zoltán, Ferenczi Gábor és György Anita vágta át a nemzeti színű szalagot, és Nagy Nándor Richárd plébános áldotta meg a felújított épületet.

Az ünnepségen a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar és Dávid Eszter működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában