12973 tanuló ül iskolapadba

2020.09.01. 07:00

Becsengettek az iskolákban – Az új tanév új szabályokat is hozott az oktatási intézményekben

Megyeszerte becsöngettek az általános és középiskolákban, mindenhol megváltozott szabályok szerint kezdték el a tanévet. Hagyományos tanévnyitót szinte sehol sem tartottak, ki így, ki úgy reagált a megváltozott helyzetre. A veszprémi Báthory-iskolában is csak az elsősök és szüleik vettek részt hétfő délután – a rossz idő miatt – a tornateremben tartott évnyitón. A többiek számára nem tartanak külön évnyitót.

Sági Ágnes, Őrsi Ágnes, Kovács Erika, Laskovics Márió, Marton Attila

Fotó: Sági Ágnes

– Legalább velük szerettük volna megünnepelni az évkezdést, hiszen az ő életükben történik a legnagyobb változás az óvoda iskolára cserélésével. Két hatodikos nagylány énekelt, valamint két kis elsősünk verset mondott – tudtuk meg Barták Péterné intézményvezetőtől, aki az évnyitón a szülőkkel is ismertette a járvánnyal kapcsolatos új szabályokat.

Barták Péterné ismertette a járvánnyal kapcsolatos új szabályokat Fotó: Sági Ágnes

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő 45 intézményben a 2020–2021-es tanévben 525 általános iskolai és 90 középiskolai osztályban összesen 12 973 tanuló ül iskolapadba, köztük 1326 első osztályos kisdiák – közölte érdeklődésünkre Szauer István tankerületi igazgató. Hozzátette, a tanév szeptember elsejétől 2021. június 15-ig tart. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 22., a szünet utáni első tanítási nap november 2. A téli szünet december 19-én kezdődik, a tanulóknak 2021. január 4-én kell újra iskolába menniük. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31., a szünet utáni első tanítási nap 2021. április 7. lesz.

Szauer István elmondta, a tankerülethez tartozó intézményekben a nyári karbantartás részeként kifestették és felújították az elsősök tantermeit, mosdókat és vizesblokkokat korszerűsítettek, radiátorokat és nyílászárókat festettek, elvégezték a parketták javítását, csiszolását, lakkozását, esetenként a cseréjét. A szün­idő alatt elvégezték a fűtési rendszerek karbantartását, és tisztasági festést végeztek a Veszprémi Középiskolai Kollégium helyiségeiben. A nyári karbantartáson felüli nagyobb léptékű felújítási munkát jelentett a Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola kis tornatermének felújítása, a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a fűtéscső cseréje a főépület és a Szent István épület között, a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium tetőzetének javítása, illetve a Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola tornatermi világításának korszerűsítése és villamos hálózatának részleges felújítása. Az intézményben elvégzendő felújítási munkák miatt a nyár folyamán megtörtént a Csermák Antal Zenei Alapfokú Művészeti Iskola átköltöztetése a Pannon Egyetem „O” épületébe, ahol a költözés előtt megfelelő számú tantermet alakítottak ki. A nyár folyamán beszerezték a gyermeklétszám növekedése miatt szükségessé vált iskolabútorokat, míg egy pályázat keretében 530 tanszercsomag érkezett a Veszprémi Tankerületi Központhoz, ezeket hátrányos helyzetű gyermekek kapják meg tanévkezdéskor.

A Báthory István Általános Iskola kisdiákjai Fotó: Sági Ágnes

– Összesen 5346 tanuló kezdi meg tanulmányait a Balatonfüredi Tankerületi Központhoz tartozó Balatonfüredi, Tapolcai és Sümegi járásban a 2020–2021-es tanévben – közölte Szabó Lajos Konrád tankerületi igazgató. Az említett létszámból a 20 általános iskolában 3791, a három gimnáziumban 901 diák tanul, a három alapfokú művészetoktatásban 654 tanuló vesz részt.

– Hagyományos rendben indul el a tanév, ugyanakkor a járványügyi helyzet produkálhat olyan körülményeket, hogy ezen a tanrenden módosítani kell – mondta az igazgató. Emiatt ajánlásokat fogalmaztak meg az intézményeknek, ilyen például, hogy a szülők lehetőleg ne menjenek be az iskolákba, ha erre mégis szükség van, akkor csak maszkban. Az ajánlások szerint minden intézményben saját rendet alakíthat ki a vezetés. Az iskolák elektronikusan minden információt megosztanak a szülőkkel.

A járványhelyzet új kihívások elé állította a Pápai Tankerületi Központ fenntartásában lévő harminc köznevelési intézményt is, az első hullám tapasztalatait számításba véve azonban minden okuk megvan a bizakodásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes, nyolcoldalas ajánlást dolgozott ki, melyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttattak. A tanévkezdésre kidolgozott részletes eljárásrend tartalmazza a járványhelyzet megelőzéséről szóló eljárásokat, és lehetőséget biztosít arra, hogy minden iskola ezt a saját viszonyaira adaptálja. A tanárok, diákok és szüleik az előző félévben, a járvány idején már bizonyították, hogy a legnehezebb viszonyok között is helytállnak.

– Célunk, hogy elkerüljük a járványhelyzet kedvezőtlen alakulását a hagyományos tanítási munkarend legteljesebb megőrzése mellett. Beiratkozási adataink alapján az első osztályosok száma idén közel 800, a gimnáziumok kilencedik évfolyamán pedig több mint 350 tanuló kezdi meg tanulmányait. Az általános és középiskolás tanulók száma idén meghaladja a 7200-at, ez még kiegészül az alapfokú művészeti iskolákba iratkozókkal – tájékoztatott Egyházi Andrea tankerületi igazgató.

Fontos cél, hogy elkerüljék a járványhelyzet kedvezőtlen alakulását Fotó: Sági Ágnes

A Pápai Szakképzési Centrum iskoláiban az alábbiak szerint indult el a 2020–2021-es tanév. A 9. évfolyamon a várpalotai Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban nyolc új osztályban 225-en kezdik meg, valamint több mint 600-an folytatják a tanulmányaikat. A zirci Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégiumban öt újonnan indított osztályban közel százan kezdik meg és 170-en folytatják a felsőbb évfolyamokban a tanulmányaikat. A pápai Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskolában a sümegi telephelyével együtt öt új osztályban közel 140-en kezdenek, és 400-hoz közelít a további diákok létszáma. A pápai Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium 9. évfolyamán öt új osztályban 110-en kezdik meg és közel 300-an folytatják a tanulmányaikat – tudtuk meg Berta Ildikó főigazgatótól, aki hozzáfűzte, nagyon örülnek az adatoknak, hiszen sikeresnek mondható a beiskolázás a megújuló szakképzés intézményrendszerében.

– Alapjaiban változik a szakképzés 2020-tól. Az ősszel kezdődő tanévben rugalmasabb, gyakorlatiasabb szakképzési rendszer várja a diákokat. Mindez segíti a tudatos szakmaválasztást, igazodik a 21. század követelményeihez, a gyakorlati tanulásra épít. A megújuló szakképzés rendszere az iskolák és a gazdasági szféra közötti együttműködésre alapoz a duális képzés bevezetésével. Mindez az oktatás szemléletében, módszereiben és szervezésében egyaránt változást eredményez, amire fel kell készülniük az iskoláknak – jegyezte meg Berta Ildikó.

Veszprémben, Balatonfűzfőn, Ajkán és Tapolca-Diszelben nyolc intézményt (Gönczy, Ipari, Jendrassik, Közgazdasági, Öveges, SÉF, Szent-Györgyi, Táncsics) működtet a Veszprémi Szakképzési Centrum. A centrum iskoláiban a 2020–2021-es tanévet az előzőhöz képest több mint kétszáz, összesen 4200 fiatal kezdi el, a kilencedikes évfolyam létszáma negyvenfős növekményt mutat. Az új tanévben a kilencedikes osztályokban bevezetik a projektoktatást, úgynevezett Dobbantó program kezdődik a Gönczyben, és pályaorientációs osztály indul a Jendrassikban. A pedagógiai munka nyugodtabb feltételeinek biztosítása érdekében a Jendrassik-, a SÉF-, a Gönczy- és a Szent-Görgyi-iskola kért iskolaőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában