725 év

2020.09.23. 11:00

Jubileumi esztendőt ünnepelnek Pápateszéren

Jeles esztendőt ünnepelnek idén Pápateszéren: nemrég nyitották meg a település jubileumi, 725. évét a helyi művelődési házban tartott összejövetelen.

Polgár Bettina

Kovács Zoltán, Völfinger Béla és Halász János az ünnepség előtt Fotó: Pápateszér önkormányzata

Pápateszért egy 1295. április 12-i adománylevélben említik először: „Fennena, Isten kegyelméből Magyarország királynéja hívének Lampért fia: Pál ispánnak kegyelemmel teli üdvöt. Hűségednek elhatározván megparancsoljuk, hogy rögtön miután jelen oklevelet kézhez vetted, a Pápa mellett lévő Teszér nevű királynéi földünket iktasd Márton ispánnak, legkedvesebb férjünk, a király úr alországbírójának, ha nincs ellentmondó. Az ellentmondókat, ha lesznek, idézd meg elénk megfelelő határnapra. Kelt Budán, Húsvét nyolcadát közvetlenül követő szerdán.”

Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere a jubileum kapcsán úgy fogalmazott, a 725 évvel ezelőtti esemény alkalmat nyújt a múltra való emlékezés mellett a jelen számbavételére, valamint a jövő tervezésére is. Egyben lehetőség ad arra, hogy az itt élő emberek személyes kötődésük révén újrafogalmazzák kapcsolataikat.

– A múlt megismerése és gyökereink tisztelete kapaszkodót jelenthet a faluközösség erősödésére. Mert úgy gondolom, hogy ezt a közösséget őrizni és megtartani, a lakosság életminőségét folyamatosan javítani, emelni kell. Ezért dolgozunk! – hangsúlyozta beszédében Pápateszér polgármestere.

A jubileumi 725. évet Halász János országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke és a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg szeptember 12-én a művelődési házban tartott Közösség-Otthon-Haza című előadásának keretében. Halász János a következő bejegyzést írta Pápateszér emlékkönyvébe: „A közösségek éltető ereje az, ami megtart, összeköt és segít a hétköznapokban. Ahol működő közösségek vannak, ott a hétköznapok is erőtől duzzadóak lehetnek. Ha ilyenek a hétköznapok, akkor az ünnepeken van mit számba venni, van mire büszkének lenni. Így van ez itt, Pápateszéren is, immár több mint 700 éve. Legyen a 725. jubileumi év egyben a hétköznapi hazaszeretet éve is önöknél!”

Kovács Zoltán, Völfinger Béla és Halász János az ünnepség előtt Fotó: Pápateszér önkormányzata

Schandl László, Pápateszér díszpolgára vállalta az idei emlékév fővédnökségét. Schandl László a település emlékkönyvébe a következő gondolatokat írta: „Itt élned, s halnod kell! Szülőfalunk földjéből vétettünk, és porunk az itteni földben lel örök nyugalmat. Legyen a jubileumi év bizonysága annak, hogy Pápateszér büszke a múltjára, és bizakodva tekint a jövőbe. Isten áldja a falut!”

A jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában