Kampány indult az idősek védelméért

Közös kampányban hívja fel a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Fóruma (Nyuszet) az idős emberek védelmére a koronavírusjárvány második hullámában. A fiatalokhoz is szólnak, azt kérik tőlük, ismét kiemelten vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre. Országos tájékoztató akciójukról közleményt juttattak el lapunkhoz.

Rimányi Zita

Maszk illusztráció, 20200129, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: illusztráció

Fotó: © Unger Tamás

„Vigyázzunk az idősekre, legalább a távolságtartással kiemelten óvjuk meg őket a betegségtől” – olvasható az MSZSZ és a Nyuszet közleményében. Utóbbi szervezet a közelmúltban online fórumot szervezett, amelyen Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos a járvány terjedéséről, a betegség következményeiről, de mindenekelőtt a megelőzésről tartott részletes előadást.

Többek között a távolságtartás és a maszkhasználat fontosságáról tartott részletes előadást a szakszervezetek és a nyugdíjasokat képviselő szervezetek vezetőinek Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos.

Az érdekvédők tapasztalatai szerint az idős emberek jelentős része azért nem veszi komolyan a járványt és a megelőzést sem, mert nincs is tisztában a betegség következményeivel. A tájékoztatás most mindennél fontosabb, ezért is határozta el a két szervezet közösen, hogy a konferencián elhangzottakból olyan írásos kivonatot is készít, amelyből bárki könnyen megértheti, mitől, miért és hogyan kell védekezni.

A szervezők az összeállítást online formában minden érdekvédelmi szervezetnek elküldik azzal a felhívással, hogy csatlakozzanak a tájékoztató kampányhoz, és juttassák el sok idős emberhez a fontos tudnivalókat.

Lehetőleg minél előbb, hiszen a járvány egyre nagyobb ütemben terjed, s félő, hogy hamarosan ismét eléri ezt a veszélyeztetett korosztályt.

A két szervezet a fiatalokat is megszólítja: felkéri őket, vigyázzanak szüleikre, nagyszüleikre, minden idős hozzátartozójukra, ismerősükre. Pontosan úgy, ahogy ezt az első hullámban tették. Ha nem muszáj, ne kérjenek unokafelügyeletet, segítsenek nekik a bevásárlásban, s lehetőleg tartsák távol őket minden közösségi rendezvénytől, akár egy nagy családi összejöveteltől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában