jön a hideg

2020.09.22. 14:00

Veszprém megyében szeptember közepétől készen állnak a távfűtésre

Készen állnak a fűtési szezonra a megye nagyobb településeinek távhőszolgáltatói.

Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila, Polgár Bettina

Szórádi Attila, a fenntartási egység központifűtés-szerelője Veszprémben, a Cserhát 1. alatti hőközpontban

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A VKSZ Zrt.-vel üzemeltetési szerződéssel rendelkező épületeknél a fűtésindításra való felkészülést a távhőszolgáltató már elvégezte – közölte Czékmány Péter, a VKSZ Zrt. Hőszolgáltatási Igazgatóságának hőszolgáltatási igazgatóhelyettese. Hozzátette, a nyári feladatokat maradéktalanul elvégezték, így a szeptember 15-én kezdődött rendelkezésre állási és fűtési időszakot felkészülten várják. A szolgáltató munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan a nyarat a rendszer karbantartásával, javításával töltötték, mert a feladatok – például a hőközponti és távvezetéki szerelvények, elemek karbantartásai, javításai, szükség esetén cseréjük – döntő hányada csak ekkor végezhető el.

A fűtésszolgáltatás indításának és működésének feltétele még, hogy az épületek belső fűtési hálózata üzemképes állapotban legyen. Ez a fűtési rendszer feltöltését, légtelenítését is jelenti egyben, amelynek karbantartása a tulajdonos – díjfizető, társasház, lakásszövetkezet – feladata.

Szórádi Attila, a fenntartási egység központifűtés-szerelője Veszprémben, a Cserhát 1. alatti hőközpontban Fotó: Pesthy Márton/Napló

A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart. Szeptember 15. és október 14. között a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdése a felhasználói közösség szerződésében meghatározott módon, automatikusan történik, illetve ettől eltérő egyedi igény esetén a szerződésben megjelölt fűtési megbízott – például közös képviselő vagy lakásszövetkezeti elnök – kérésére a szolgáltató eltérhet, részletezte az igazgatóhelyettes. Az egyedi kérést a szolgáltatónak a diszpécserszolgálaton keresztül személyesen, levélben vagy e-mailben egyaránt jelezni lehet.

A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Gáspár András elmondta lapunknak, hogy egyelőre sehol sem kérték a fűtést, a kórházban és a bölcsődében sem. – Szeptember 15-ére természetesen készen álltunk, hogy, ha kell, adjuk a szolgáltatást. Nyáron néhány hőközpontunkban korszerűsítettünk, vezetékszakaszokat cseréltünk. Folyamatosan dolgozunk, amint kell, befűtünk, készen állunk – mondta az ügyvezető. Az ajkai Primer Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője, Holczinger József szerint a városban egyelőre sehol sem kérték a fűtést.

– Október ötödikétől várható tartósan alacsonyabb hőmérséklet, elképzelhető, hogy akkor már be kell fűtenünk. Készen állunk a feladatra, nincs olyan munkánk, amely akadályozná azt. Azonban 16 épületben van olyan lakás, ahol kisebb felújítások miatt üríteni kellett a rendszert, és ott az egész házban addig nem tudunk visszatölteni, indítani a fűtést, amíg el nem készülnek. A közös képviselőkkel kapcsolatban állunk, ha kell, ösztönözzük a lakókat, hogy minél előbb fejezzék be a munkákat és fűthessünk. Reményeink szerint az ügyfelek együttműködőek lesznek, és néhány nap múlva valamennyi épület alkalmas lesz a fűtés indítására – mondta Holczinger József.

Pápa nem érintett a távhőszolgáltatásban, a társasházak, közintézmények egyedi vagy központi fűtésűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában