Közösségi civil faültetés

2020.10.26. 16:00

A jövő generációi árnyas fasor alatt érkezhetnek Nagytevelre

A régi fasorról készült fotókon fellelkesedve a helyiek összefogtak és gyűjtést kezdeményeztek, a fásításhoz szükséges anyagi források előteremtése után pedig közösen ültettek hársokat a hétvégén.

Laskovics Márió

Közel százan, mindenféle korosztály részt vett a közösségi faültetésen

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Magánszemélyi kezdeményezésre, közösségi összefogással 144 facsemetét ültettek el szombaton a faluba Pápáról bevezető úton. Orbán Sándor polgármester a Naplónak nyilatkozva elmondta, a történet tavaly kezdődött.

Balra Orbán Sándor polgármester

A Pápán élő, helyben bútorvállalkozást üzemeltető Sándor Attila a közösségi oldalon vetette fel, hogy az útkezelő által kivágott nyárfák helyébe ültessenek másikakat. Aztán kiderült, hogy nyárfát nem telepíthetnek, a közútkezelő két alternatívát ajánlott: kislevelű hárs vagy juharfa. Előbbit választották azért, mert ez ikonikus fája a falunak, ugyanis a betelepült svábok minden egyes utca létrejöttekor új hársfát ültettek a sarokra. Az ötletgazda két fényképet töltött fel a fasorról, és többen a nemes ügy mellé álltak. Az interneten túl szórólapoztak is a faluban, végül több mint 900 ezer forint jött össze.

A közösségi faültetésben részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Szép nagy csemetéket tudtunk venni, illetve vágott karókat. Köszönjük a közútkezelő pápai igazgatóságának, Schindler Péternek, hogy előtte kérésünkre kituskózták a korábbi, körülbelül 50 éve telepített, idővel elkorhadt és balesetveszélyesé vált, közel nyolc éve kivágott nyárfák gyökereit. A hárs lassan nő, mintegy 20-30 év szükséges, mire ismét szemet gyönyörködtető árnyas fasor alakul ki, úgyhogy a következő generációkra gondolva ültettük el tizenegy méterenként a csemetéket – jegyezte meg Orbán Sándor polgármester, aki hozzátette, több mint 140 helyi és elszármazott magánszemély adott bele pénzt, ami azért is örvendetes, mert a községben 180 háztartás van, tehát a falu több mint felét megérintette a kezdeményezés.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szervezők felhívására közel százan jöttek össze az ültetésre. Részt vett a programon Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki megjegyezte, az országban fásítási láz van, amit az állami szervek is elősegítenek.

Közel százan, mindenféle korosztály részt vett a közösségi faültetésen
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A nagyteveli megvalósításból a közösségformáló erejét emelte ki. A program közös ebéddel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában