huszonkét kőrisfára nyertek támogatást

2020.10.08. 07:00

A jövőben bízva ültettek fákat Szentkirályszabadján

Négy helyszínen telepítettek fákat pályázati forrásból a településen.

Marton Attila

A focipálya melletti területen hat fát ültetett el Viski József, Gyarmati Katalin, Kontrát Károly és Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gyarmati Katalin polgármester elmondta, az Agrárminisztérium pályázatán 22 keskenylevelű kőris elültetésére nyertek támogatást. A fákat négy helyszínen: az óvoda és a bölcsőde udvarán, a református temetőhöz vezető járda mellett, valamint az iskola alatti focipálya határában ültették el. Utóbbi helyszínen hat fát ültettek el kedden délelőtt. A polgármester felidézte, a településen évtizedes hagyománya van, hogy az újszülöttek tiszteletére fát ültetnek.

Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hazai és európai uniós forrásból segítik a magyarországi erdők megóvását, fák telepítését. A Vidékfejlesztési program 1400 milliárd forint keretösszegéből 120 milliárdot fordíthatnak a magán- és állami erdőgazdálkodók erdőtelepítésre. Hozzátette, a forrásnak köszönhetően több mint 20 ezer hektárnyi területen történik erdőtelepítés. A településfásítási programot a tárca a legfeljebb tízezer lakosú településeknek írta ki.

A programban több mint 500 település jutott forráshoz, az érintett községekben, falvakban idén ősszel és 2021 tavaszán 12 ezer fát ültetnek el.

A focipálya melletti területen hat fát ültetett el Viski József, Gyarmati Katalin, Kontrát Károly és Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) kiemelte, aki fát ültet, az bízik a jövőben. Erre megvan minden okunk, mert Magyarország erős és büszke európai ország, a kormány pedig elkötelezett a környezetvédelem és a klímavédelem mellett – húzta alá. Arról is beszélt, Szentkirályszabadja egy gyarapodó, fejlődő település, ahol jó élni, és ahova mindig szívesen megy.

Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a település lakói is részt vettek a fák elültetésében. Kontrát Károly felajánlotta segítségét a település további fejlesztéséhez, míg Gyarmati Katalin köszönetet mondott a képviselőnek azért, hogy rendszeresen részt vesz a település programjain és segíti a falu fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában