A temetői látogatásokkor betartandó szabályokra is kitért Müller Cecília

Közeledik halottak napja, a hétvégén sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját. A temetőkben ilyenkor távoli rokonok, rég nem látott ismerősök találkoznak, az időseket sokszor gyermekeik, unokáik kísérik vagy viszik ki a temetőbe.

Napló

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A temetői látogatásokkor betartandó szabályokról, ajánlásokról lapunk is érdeklődött az operatív törzsnél, melynek a hétfői sajtótájékoztatóján dr. Müller Cecília, országos tiszti főorvos az RTL Híradó megkeresésére elmondta: tiszteletreméltó, évszázados hagyomány elhunyt szeretteink felkeresése. Szokás ilyenkor, hogy olyan családok, családtagok is találkoznak, akik már régóta nem látták már egymást – az ország különböző részeiből, értelemszerűen nem egy háztartásból érkező rokonok látogatják a temetőket.

A tiszti főorvos ennek megfelelően azt tanácsolja, kölcsönösen vigyázzunk egymásra: az, akinek bármilyen felső légúti megbetegedésre utaló tünete van, ne menjen el otthonról egyáltalán – így temetőbe se. Azok, akik semmilyen tünettel nem rendelkeznek, tömegközlekedési eszközön maszkban; a nem egy háztartásban élő, autóval érkezők számára pedig külön kocsival ajánlatos érkezni.

– Szorítsuk háttérbe a meleg üdvözléseket és tartsuk a távolságot. A legbiztosabb az, ha a temető területén maszkot viselünk – tanácsolja Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában