Mindig van remény

2020.10.04. 07:00

Mentálhigiénés szakmai napot tartottak Pápán

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából a városban tartotta idei tudományos tanácskozását a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége.

Laskovics Márió

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke és Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus, a pápai „Egyensúly” Mentálhigiénés Egyesület szakmai vezetője (jobbról) is előadást tartott a tanácskozáson

Forrás: Jókai Mór Városi Könyvtár

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) egyik fő feladata az öngyilkosság megelőzése, melynek szeptember 10-i világnapja alkalmából idén a LESZ csoportjaként működő pápai „Egyensúly” Mentálhigiénés Egyesület szervezett szimpóziumot a városi könyvtárban.

Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár

Magyarország világviszonylatban az öngyilkossági kísérletek szempontjából sajnos az élmezőnyben jár. Az utolsó megtalálható statisztika szerint az ötödik helyen állunk, évente közel kétezren vetnek véget életüknek önkezűleg. Az öngyilkosság minden esetben, valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott visszafordíthatatlan válasz, amit kellő odafigyeléssel sok esetben meg lehetne akadályozni. Hazánkban minden befejezett öngyilkosságra hat kísérlet jut. Minden öngyilkossági kísérletet, befejezett öngyilkosságot megelőz egyfajta segítségkérés, amit a környezet nem vesz észre vagy nem megfelelően kódol, pedig számtalan szembetűnő jele van. Az öngyilkosságra készülő nem meghalni akar, csak egyszerűen nem lát más kiutat a számára megoldhatatlannak tűnő problémá(k)ból, hangsúlyozták a szakmai összejövetelen.

A szimpóziumot Venczel Csaba önkormányzati képviselő és Dudás Erika LESZ-elnök nyitotta meg a Szó és Kép Színpad pódiumjátékát követően, majd Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus Tévhitek és tények az öngyilkosságról, Tóth Mónika Ditta szakpszichológus, egyetemi adjunktus Hogyan segítsünk hatékonyan? – A mentális elsősegély nyolc lépése, valamint Dudás Erika szakpszichológus Szuicid játszmák címmel tartott előadást. Végül kerekasztal-beszélgetés során közösen keresték a válaszokat az öngyilkosság okaira, figyelmeztető jeleire, megelőzési lehetőségeire a munkájuk folyamán az öngyilkosság más-más arcával találkozó szakemberek, akiktől a közönség is kérdezhetett.

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke és Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus, a pápai „Egyensúly” Mentálhigiénés Egyesület szakmai vezetője (jobbról) is előadást tartott a tanácskozáson Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár

Dudás Erika, a LESZ elnöke a helyi sajtónak úgy nyilatkozott, havonta 100-150 hívás kifejezetten öngyilkossági tartalmakkal jelentkezik. Emellett mintegy 4-500 krízishívás fut be, ami szintén tartalmazhat szuicid késztetéseket. Országosan egyébként 15-20 ezer hívást fogadnak havonta.

Hegyiné Mráz Erika szakpszichológus, a helyi csoport szakmai vezetője kifejtette, az öngyilkosságra készülők ha nem is nyíltan, de az esetek 80 százalékában konkrétan tesznek említéseket szándékukról halállal kapcsolatos kifejezésekkel. Jellemző rájuk a beszűkült gondolkodás, a munka vagy a korábban végzett tevékenység(ek) abbahagyása, a hozzátartozóktól való elbúcsúzás, elszigetelődés. A kamaszoknál a tanulmányi eredmény romlása, ingerlékenység, viselkedésproblémák utalhatnak depresszióra. Az öngyilkosságok nagy része pszichiátriai betegségek kezeletlenségéből adódik. A depressziósok húsz százaléka követ el öngyilkosságot a betegsége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában