emlékünnepség veszprémben

2020.10.06. 07:00

Örök nyugalomra leltek az elesett katonák

A Német-magyar katonatemető létrehozásának 25. évfordulóján emlékünnepséget tartottak a Vámosi úti sírkertben. A 4056 háborús áldozat végső nyughelyéül szolgáló emlékhelyet 1995 szeptemberében adták át. A gyűjtőtemető központi helyén egy tíz méter magas fémkereszt emlékeztet a Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében elesett német és magyar katonákra.

Molnár Sándor

Takács Tamás katolikus tábori lelkész és Oláh Emil protestáns tábori lelkész imát mondott az elesettekért

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A megemlékezésen Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja köszöntötte a résztvevőket, majd Németország magyarországi nagykövete mondott beszédet. Johannes Haindl kiemelte, hogy immár 70 éve békében élhetünk, de nem vehetjük ezt magától értetődőnek, mert a békéért meg kell dolgozni. Ehhez hozzátartozik az is, hogy szembenézzünk a múlttal, illetve megértsük azt és kötelességünknek tekintsük, hogy a történelemből levonjuk a helyes tanulságot, és ezt intésként meg is értsük.

– Az elesett katonák sírjai Veszprémben és a világon mindenhol emlékeztetnek minket a szenvedésre és a múlt csapásaira, egyúttal arra is, hogy nem szabad beletörődnünk a gyűlöletbe, az erőszakba, a terrorba – fogalmazott a nagykövet.

– 25 esztendővel a veszprémi Német-magyar katonatemető felszentelése után úgy hiszem, hogy halottak és élők lelke végre megnyugodott. Örök nyugalomra leltek az elesett katonák, az utódok teljesítették kötelességüket, ami élők és holtak, ember és ember közös sorsára emlékeztet minket. A halál nem tesz különbséget az élők között. Az élőknek sem szabad megkülönböztetni többé a halottakat. Legyenek akár németek, akár magyarok, vagy más népek fiai, hiszen mi mindannyian egy nagy család tagjai, elsősorban emberek vagyunk – hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester.

Takács Tamás katolikus tábori lelkész és Oláh Emil protestáns tábori lelkész imát mondott az elesettekért Fotó: Balogh Ákos/Napló

A beszédeket követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait. Az ünnepség végén a Magyar Tartalékosok Szövetségének hagyományőrzői három díszlövéssel tisztelegtek az elesett német és magyar katonák emléke előtt, majd elhangzott a Volt egyszer egy bajtársam kezdetű német katonadal, valamint a magyar Takarodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában